ING: România mai are nevoie de 17,5 miliarde de euro finanţare, din care 6 miliarde euro îi poate obţine prin emisiuni de eurobonduri

În perioada mai-decembrie necesarul de finanţare al României se ridică, în opinia analiştilor ING Bank, la aproximativ 17,5 miliarde de euro (cu circa 2 miliarde mai mult decât prognoza MF de emisiuni pentru acoperirea dificitului bugetar). Analiştii apreciază că 6 miliarde de euro ar putea fi obţinuţi din emisiuni pe piaţa externă (eurobonduri), 4 miliarde de euro ajutor UE, restul din emisiuni pe piaţa internă şi eventual un acord multianual de împrumut.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 03 mai 2020, 18:50
ING: România mai are nevoie de 17,5 miliarde de euro finanţare, din care 6 miliarde euro îi poate obţine prin emisiuni de eurobonduri
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna mai 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma este cu 115 milioane de lei mai mare faţă de cea programată pentru luna aprilie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
 
În ceea ce privește nevoile de finanțare pentru restul anului 2020 (mai-decembrie), guvernul prevede un deficit de 72,5 miliarde de lei în ultima sa revizuire bugetară pentru 2020. Într-o analiză de piaţă, specialiştii ING Bank estimează că necesarul de finanţare a deficitului bugetar în următoarele opt luni este cu cel puțin 10 miliarde lei mai mare decât cel anunţat de guvern.

„În primele patru luni ale anului, deficitul bugetar a atins probabil aproximativ 30 miliarde lei (18 miliarde lei din ianuarie până în martie, respectiv 9,8 miliarde lei doar pentru luna martie), în timp ce rambursările de TVA s-au ridicat la aproximativ 20 miliarde lei. Acest lucru ar fi însemnat o emisiune de titluri de stat pentru acoperirea deficitului de cel puţin 38 miliarde lei, ceea ce înseamnă că emisiunea este deja cu o valoare de 12 miliarde de lei mai mică la sfârșitul lunii aprilie dacă considerăm că alte lucruri (inclusiv utilizarea tamponului de numerar, împrumuturile din contul general al Trezoreriei, nici o prefinanțare în anul precedent) sunt constante”, arată analiza ING Bank.

Pornind de la deficitul estimat pentru primele patru luni ale anului, ING spune că pentru restul anului (din mai până în decembrie), se poate face o estimare a deficitului de 52 miliarde de lei (bazată în opinia băncii pe un deficit anual de cel puțin 82,5 miliarde de lei) și 21 de miliarde de lei de rambursări. „În total, nevoile de finanțare totalizează în jur de 73 miliarde lei (15 miliarde euro) în următoarele opt luni. „În teorie, ar trebui să adăugăm la acest număr și reziduul de 12 miliarde de lei pentru a ține cont de subfinanțarea din primele patru luni ale anului, pentru a ajunge la un total mare de 85 miliarde de lei (17,5 miliarde de euro) în necesitățile de finanțare” în 2020, după cum spune banca.

De unde va face rost Ministerul Finanţelor de toţi aceşti bani, mai ales pe o piaţă românească în uşoară scădere a lichidităţii?

„Ne așteptăm ca BNR să își intensifice programul de cumpărare de obligațiuni de la bănci, finanțarea suplimentară a UE (de 4 miliarde de lei având acum mai multe șanse de a veni), oferind și un ajutor. Pe piețele de obligațiuni externe, am anticipat 6 miliarde de euro în emisiunea ROMANIA pentru 2020 (cu 3 miliarde de euro deja mai mult decât era prevăzut iniţial). Condițiile actuale ale pieței reprezintă o provocare deocamdată, astfel încât adoptarea mai puternică a licitațiilor de obligațiuni locale permite guvernului să fie ceva mai oportunist. Presiunea de finanțare va stimula, de asemenea, România spre un acord multilateral de finanțare cu IFI (analog cu anul 2019), mai probabil până la începutul anului viitor”, subliniază analiştii economici ai ING Bank.

Concluziile băncii sunt că, cu un astfel de necesar de finanţare în 2020, în 2021 va fi foarte dificil pentru orice guvern să evite majorarea impozitelor. TVA este principalul candidat aici, dar ar putea fi luate în considerare taxe suplimentare la pensii și salarii.

Te-ar mai putea interesa și
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
14 județe în zona roșie din cauza Coronavirus. Rata de infectare în București: 6,36
Un număr de 14 judeţe din ţară se află în zona roşie, înregistrând o incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de peste 3 cazuri la mia de locuitori. Judeţul Ilfov rămâne cu cea mai mare......
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Propunere: Anul școlar 2022-2023 ar putea începe la 1 septembrie și ar avea 3 trimestre
Pe masa Ministerului Educației există o propunere care vizează devansarea datei de începere a școlii cu două săptămâni, ...
Record la ATI, azi 11.04: Numărul pacienților în stare gravă depășește pentru prima dată 1500
Record la ATI, azi 11.04: Numărul pacienților în stare gravă depășește pentru prima dată 1500
În ultimele 24 de ore au fost raportate 3.302 de cazuri noi de COVID-19. Numărul morților este de 129. La ATI sunt internați ...
Hunedoara: Municipiul Orăştie a ieşit din starea de carantină
Hunedoara: Municipiul Orăştie a ieşit din starea de carantină
Municipiul Orăştie a ieşit, duminică, din starea de carantină, impusă pe 27 martie din cauza creşterii numărului ...