INS: 38.200 de locuri de muncă vacante în T1, în creştere cu 6.800 faţă de trimestrul anterior

Numărul locurilor de muncă vacante în primul trimestru al acestui an a fost de 38.200, în creştere cu 6.800 faţă de trimestrul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante a avansat cu 0,16 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, şi a ajuns la 0,9%, potrivit datelor transmise, vineri, Agerpres, de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 30 mai 2014, 08:30
INS: 38.200 de locuri de muncă vacante în T1, în creştere cu 6.800 faţă de trimestrul anterior

‘Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2013, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,24 puncte procentuale. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2013, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 10.200’, se mai arată în comunicatul INS.

În primul trimestru din acest an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţi de servicii (2,64%), respectiv în administraţia publică (2,55%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,13%), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,30%), se precizează în comunicatul INS.

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (10.800 de locuri) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total. Astfel, 6.200 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 4.600 în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.500 în învăţământ.

‘Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul locurilor de muncă vacante în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv în tranzacţii imobiliare (10 locuri vacante pentru fiecare în parte)’, subliniază INS.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (+0,43 puncte procentuale), urmate de construcţii, respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,36 puncte procentuale pentru fiecare în parte). În activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi alte activităţi de servicii s-au înregistrat cele mai importante scăderi ale indicatorului (-0,24 puncte procentuale pentru fiecare în parte).
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au regăsit în activităţile aferente industriei prelucrătoare (+1.900 locuri), urmate de cele de comerţ (+1.300), respectiv de sănătate şi asistenţă socială (+1.100). Activităţile economice care au cunoscut diminuări mai semnificative au fost cele de administraţie publică (-300 de locuri vacante), respectiv cele de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-200 de locuri vacante). ‘Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice, cele mai accentuate au fost în alte activităţi de servicii (+2,25 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+1,03 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai importantă diminuare s-au aflat activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,62 puncte procentuale)’, se mai arată în comunicatul INS.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri au fost în administraţia publică (+2.500 de locuri), învăţământ (+1.900), respectiv industria prelucrătoare (+1.600). În activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare s-a înregistrat cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat (-600 de locuri vacante).

Pe grupe majore de ocupaţii, în primul trimestru din 2014, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,28%, respectiv 12.000 de locuri vacante), de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (1%, respectiv 5.400 de locuri), dar şi pentru cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (0,95%, respectiv 5.000 de locuri vacante).

‘La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,55%), iar numărul locurilor de muncă vacante a fost cel mai scăzut în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (200 de locuri vacante)’, potrivit datelor INS.

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante creşteri în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (+0,29 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 şi de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 şi (+0,26 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Singura scădere, atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante, s-a regăsit în rândul ocupaţiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (-0,04 puncte procentuale, respectiv -10 locuri vacante).

‘Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior s-au înregistrat numai creşteri, atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante. Cele mai relevante dintre acestea s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,51 puncte procentuale, respectiv +4.900 de locuri vacante), urmate de cele de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,26 puncte procentuale, respectiv +1.600 de locuri vacante)’, se precizează în comunicatul INS.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...