INS: Creşterea de 5,7% din primul trimestru a fost contestată din necunoaştere, din necitire. Statistica este independentă

Datele referitoare la creşterea economică de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoaştere, în contextul în care cifrele din anii anteriori au indicat o accelerare a creşterii economice, iar statistica este independentă de factorii politici şi este obligată mereu să demonstreze datele publicate, a declarat joi directorul cabinetului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Ilie Dumitrescu, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR), scrie News.ro.
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 10:58
INS: Creşterea de 5,7% din primul trimestru a fost contestată din necunoaştere, din necitire. Statistica este independentă

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, şi 5,6% pe serie ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate de INS. Mai mulţi analişti economici şi-au exprimat îndoieli vizavi de acest avans, în contextul în care cifrele INS au depăşit semnificativ estimările.

Această contestare a venit pe fondul unei necunoaşteri, cifrele din anii anteriori arătând o accelerare a avansului economic, consideră Dumitrescu.

”Au existat creşteri trimestriale de circa 4% în 2015 şi aproape 5% în 2016, avansul acesta se înscrie în trend. Nu înseamnă mare lucru creşterea din primele trei luni, abia în trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va întâmpla la nivelul întregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut şi de 5,6% ajustat din necunoaştere sau din necitire”, a declarat Dumitrescu.

El a subliniat că acestea sunt doar primele estimări, iar cifrele finale pot scădea sau creşte cu maximum 0,2 puncte procentuale. În plus, primele estimări pe primul trimestrul sunt întotdeauna ”oarecum hazardate”, pentru că este foarte greu să estimezi aportul anumitor sectoare agricole la începutul anului, cum ar fi agricultura. Dumitrescu a subliniat că statistica este independentă din punct de vedere politic, în contextul în care nu emite judecăţi în acest sens şi trebuie să demonstreze întotdeauna cifrele publicate.

”Noi, statisticienii, nu putem emite judecăţi de natură politică, altminteri ar însemna că trebuie să supui ulterior cifrele acelei judecăţi (…). Dacă eu spun că va creşte economia în 2017 cu 8%, trebuie să demonstrez asta”, a afirmat Dumitrescu.

Aceasta a fost o reacţie legată de unele critici aduse INS, potrivit cărora instituţia nu ar avea un grad suficient de mare de independenţă de factorii politici atunci când face estimări legate de creşterea economică.

Pentru întregul an 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu mizează pe o creştere economică de 5,2%, cifră avansată la începutul anului şi considerată foarte optimistă, în contextul în care instituţiile internaţionale şi cei mai mulţi analişti financiari estimează un ritm cuprins între 4% şi 4,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...