INS: La sfârșitul anului trecut erau 43.973 de persoane care lucrau în cercetare-dezvoltare

Numărul salariaţilor care lucrau în cercetare-dezvoltare era, la finele anului trecut, de 43.973 de persoane, în uşoară scădere comparativ cu cel înregistrat la sfârşitul anului 2018, de 44.733 salariaţi, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 01 dec. 2020, 16:09
INS: La sfârșitul anului trecut erau 43.973 de persoane care lucrau în cercetare-dezvoltare

După sectorul în care şi-au desfăşurat activitatea, cei mai mulţi salariaţi (41,6%) au activat în sectorul învăţământ superior, 29,5% în sectorul guvernamental, 28,2% au fost în sectorul mediului de afaceri şi 0,7% în sectorul privat non-profit.

Din totalul salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare 20.252 erau femei (46,1%). Dintre acestea, 9.627 lucrau în sectorul învăţământ superior, 6.354 în sectorul guvernamental, 4.155 în sectorul mediului de afaceri şi 116 în sectorul privat non-profit

În 2019, după ocupaţii, ponderea cea mai mare în cadrul salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători (61,8%), urmată de alte categorii de salariaţi (24,1%) şi tehnicieni şi asimilaţi (14,1%). Cea mai ridicată pondere a cercetătorilor s-a înregistrat în sectorul învăţământ superior (54,7%).

Domeniile ştiinţifice în care au activat cel mai mare număr de salariaţi în cercetare-dezvoltare sunt reprezentate de ştiinţele inginereşti şi tehnologice (50,6%) şi de ştiinţele naturale şi exacte (19,7%), iar cei mai puţini au activat în domeniul ştiinţelor umaniste (4%).

După nivelul de pregătire profesională, din numărul salariaţilor existenţi la sfârşitul anului 2019 în activitatea de cercetare-dezvoltare, (85%) au avut pregătire superioară şi (15%) au avut alt nivel de pregătire (exclusiv superioară).

Numărul de persoane care deţineau studii doctorale şi postdoctorale şi care lucrau în activitatea de cercetare-dezvoltare la sfârşitul anului 2019, a scăzut faţă de anul precedent cu 350 persoane (18.249 persoane comparativ cu 18.599).

Distribuţia cercetătorilor pe grupe de vârstă arată că în sectorul guvernamental şi sectorul învăţământ superior, ponderea cea mai mare este deţinută de cercetătorii cu vârste cuprinse între 35-44 ani.

Conform datelor INS, 72% dintre salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2019 au lucrat normă întreagă de timp.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...