INS: Producţia industrială a crescut în ianuarie cu 6,4%

Producţia industrială a crescut în ianuarie cu 6,4% faţă de luna precedentă şi cu 10,1% comparativ cu perioada similară din 2013, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 09:17
INS: Producţia industrială a crescut în ianuarie cu 6,4%

Creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 2,3%, respectiv de 9,9%.

Producţia industrială (serie brută) s-a majorat în ianuarie, faţă de luna precedentă, cu 6,4% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 4,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,0%), industria bunurilor de capital (+11,2%) şi industria bunurilor intermediare (+10,5%) şi scăderi în industria energetică (-3,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (-1,8%).

Ca serie ajustată, producţia industrială a crescut cu 2,3% susţinută de industria prelucrătoare (+3,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare(+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%), industria bunurilor de capital (+1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,8%.

Comparativ cu ianuarie 2013, producţia industrială (serie brută) s-a majorat cu 10,1% datorită creşterii din industria prelucrătoare (+12,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,8%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,9%), industria bunurilor intermediare (+8,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+7,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+11,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,3%), industria bunurilor de capital (+12,2%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...