1EUR = 4.7582 RON | Bucureşti 27 º

News

INS: Producţia industrială a crescut în primul trimestru cu 4,7%

Producţia industrială a crescut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%, respectiv cu 4,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

14 mai, 2013 | Mediafax

Evoluţia s-a datorat avansului industriei prelucrătoare (6,1% ca serie brută şi 6% serie ajustată) şi a industriei extractive (5,6% brut şi 3,8% ajustat). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,4% ca serie brută şi cu 5,6% ca serie ajustată.

Pe marile grupe industriale, ca serie brută s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,1%), în industria bunurilor de capital (+8,5%), în industria bunurilor intermediare (+7,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+1,8%). Industria energetică a scăzut cu 6,1%.

Ca serie ajustată, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 14,7%, industria bunurilor de capital cu 10,4%, industria bunurilor intermediare cu 5,2% şi industria bunurilor de uz curent cu 2%. Industria energetică s-a redus cu 5,6%.

În martie 2013, producţia industrială a crescut faţă de februarie atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,7%, respectiv cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 1,3% ca serie brută, respectiv cu 5,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO