INS: Scăderi pe toată linia în construcţii, în primul trimestru din 2015

În activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -41%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -36%). În privinţa preţurilor la lucrările de construcţii, se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%), arată estimările Institutului Naţional de Statistică, potrivit agerpres.ro.
Economica.net - lun, 29 dec. 2014, 08:40
INS: Scăderi pe toată linia în construcţii, în primul trimestru din 2015

Activităţile din comerţul cu amănuntul şi din sectorul serviciilor vor înregistra, în următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate, în timp ce industria prelucrătoare şi construcţiile vor consemna o scădere moderată, respectiv accentuată, în raport cu perioada celor trei luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate în luna decembrie 2014, de către managerii societăţilor comerciale din România în cadrul unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), publicată luni.

Conform indicatorului sold conjunctural, în sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%).
Tot în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +6%). În plus, pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -1%).

Datele INS arată, totodată, că la capitolul cerere de servicii (cifra de afaceri) se va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%), în timp ce, din punct de vedere al producţiei, se estimează pentru activitatea de fabricare a substanţelor şi a produselor chimice o tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate, în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015 (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se va consemna o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Datele publicate luni au la bază eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.029 agenţi economici), construcţiilor (1.573), comerţului cu amănuntul (2.099) şi serviciilor (2.520). Eroarea de estimare maxim admisă este de +/-5% la nivel total sector. Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene – DGECFIN (Bruxelles).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, menţionează INS.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...