INS trebuie să modifice Legea statisticii cu privire la numirea şi demiterea şefului instituţiei – raport

Procesul de selecţie al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS) nu este unul transparent, iar Legea statisticii din 2009 nu conţine dispoziţii specifice în ceea ce priveşte selecţia, durata sau motivele de încetare a mandatului şefului instituţiei, se arată într-un raport de evaluare Peer Review cu privire la respectarea Codului de practici şi a rolului de coordonare al INS, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 16:16
INS trebuie să modifice Legea statisticii cu privire la numirea şi demiterea şefului instituţiei - raport

‘Legea statisticii nr. 226/2009 nu conţine dispoziţii specifice în ceea ce priveşte selecţia, recrutarea, numirea, durata mandatului, concedierea sau motive pentru încetarea mandatului preşedintelui INS. Numirea şi eliberarea din funcţie a preşedintelui INS sunt reglementate de Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, nr. 90/2001. În conformitate cu această lege, prim-ministrul numeşte şi demite preşedintele INS. Procesul de selecţie nu pare să fie transparent, iar numirea se face pentru o perioadă de timp nedeterminată. Legea nu menţionează niciun motiv sau condiţiile de încetare a mandatului preşedintelui’, se arată în raport.

Potrivit documentului, în cadrul evaluării Peer Review a reieşit că, începând cu 1990, toţi preşedinţii INS au fost selectaţi pe baze profesionale, toţi având doctorat în economie şi majoritatea au avut experienţă profesională considerabilă.

‘Cu toate acestea, s-a remarcat, de asemenea, faptul că aproape toţi au deţinut funcţia doar pentru o perioadă scurtă de timp. În orice caz, este clar că actualul regim juridic pentru recrutarea, numirea şi demiterea preşedintelui INS nu este în conformitate cu CoP (Codul de practici al statisticilor europene n.r.)’, se arată în raport.

Pentru a se conforma CoP, evaluatorii Peer Review recomandă ca Institutul Naţional de Statistică ar trebui să pregătească şi să promoveze un amendament la Legea privind organizarea şi funcţionarea statisticii oficiale în România, de stabilire a unor dispoziţii specifice cu privire la numirea şi demiterea preşedintelui Institutului, în conformitate cu Codul de practici al statisticilor europene.

În perioada 2014-2015, institutele naţionale de statistică din Uniunea Europeană şi Eurostatul au fost supuse unei evaluări detaliate a activităţii de statistică, denumită generic Peer Review. Obiectivul Peer Review a fost acela de a evalua măsura în care institutele de statistică, Eurostat dar şi Sistemul Statistic European în ansamblul său sunt armonizate cu Codul de practici al statisticilor europene.

INS România a fost supus acestei evaluări în perioada 20-24 aprilie 2015, iar echipa de evaluatori a fost formata din trei experţi internaţionali.

Acest raport Peer Review face parte dintr-o serie de evaluări, al cărei obiectiv este de a evalua măsura în care institutele naţionale de statistică (INS) şi Sistemul Statistic European (SSE) se conformează Codului de practici al statisticilor europene (CoP)

Institutul Naţional de Statistică (INS) este instituţia statistică din România şi agenţia centrală în cadrul sistemului statistic naţional (SSN). INS este organizat şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale. Acesta este condus de un preşedinte, asistat de trei vicepreşedinţi, numiţi de prim-ministru. INS are aproximativ 1,700 de angajaţi, aflaţi în biroul central din Bucureşti şi în 42 de oficii teritoriale din întreaga ţară, 8 direcţii regionale şi 34 de direcţii judeţene.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...