1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Imobiliare

Insolvenţa Asmita Garden: preţurile au scăzut la jumătate

Cu preţuri la aproape jumătate faţă de perioada de boom-imobiliar, cei care ar avea de câştigat dintr-un proiect aflat în insolvenţă şi finalizat sunt cumpărătorii.

01 mai, 2012 | | ECONOMICA.net

Administratorul judiciar al Asmita Gardens a demarat în perioada 23-29 aprilie o campanie de marketing cu reduceri de 10.000 de euro pentru apartamentele cu trei şi patru camere. Clienţii portalului imobiliare.ro interesaţi de achiziţia unei locuinţe în proiectul Asmita Gardens trebuiau să printeze voucherul cadou, iar achiziţia apartamentului se poate face până spre sfârşitul lunii mai. Preţurile pornesc de la 110.000 de euro.

Aceasta este a doua campanie cu reduceri de preţuri pentru locuinţele din Asmita Gardens, din toamna anului trecut, când proiectul a intrat în insolvenţă.

În luna martie a acestui an a mai existat o ofertă cu reduceri de preţuri de 5.000 de euro, dar doar pentru garsonire şi apartamente cu două camere.

"La oferta din martie am reuşit să vindem nouă apartamente. În total, de când am reînceput vânzarea, s-au parafat 32 de contracte, din care 17 au reprezentat vânzări de apartamente clienţilor care au plătit în 2008-2009 avansuri de 50-60% pentru o locuinţă. Aceste 17 apartamente s-au vândut la preţul de 1.400 de euro/mp", a declarat pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol.

Preţuri în scădere

Un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă construită de 124 de mp costă 110.500 de euro, fără TVA. Asta înseamnă că preţul pe metru pătrat este de 892 euro fără TVA, în scădere cu 25% faţă de preţul cerut în luna febrarie a acestui an, potrivit portalului imobiliare.ro, unde a apărut anunţul ofertei.

Un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă construită de 169 mp costă 154.000 de euro fără TVA. În acest caz, actualul preţ pe metru pătrat este de 911 euro fără TVA, în scădere cu 24% faţă de preţul solicitat în februarie 2012.

Remus Borza mai spune că preţurile se vor păstra pragul de 1.000 de euro şi spune că numărul de apartamente vândute de la intrarea în insolvenţă a proiectului este unul "foarte bun". "Sunt 10.000 de apartamente noi disponibile în piaţă, şi nu un excedent. Toată lumea este în expectativă şi aşteaptă un trend negativ", adaugă Borza.

Noile preţuri sunt aproape la jumătate faţă de perioada de boom imobiliar când apartamentele din Asmita Gardens se vindeau cu 1.600 de euro pe mp. Principalul creditor este Alpha Bank, care are de recuperat 70 de milioane de euro. Din aceasta sumă, banca va trebui să facă faţă unei pierderi de circa 20-25 de milioane de euro.

"În cel mai fericit scenariu, banca va recupera 45-50 de milioane de euro din datoria de 70 de milioane de euro", a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza.În proiect mai sunt disponibile spre vânzare circa 350 de locuinţe.

Proiectul Asmita cuprinde şapte blocuri cu 800 de locuinţe şi a implicat o investiţie de 120 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro provin dintr-un credit de la Alpha Bank. Acţionari cu părţi egale în cadrul proiectului sunt grupul indian Asmita şi vehiculul investiţional European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO