1EUR = 4.7808 RON | Bucureşti 6 º

News

Inspecţia Muncii: Numărul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă a crescut, după modificarea legislaţiei

Modificarea legislaţiei din domeniul muncii din vara anului trecut şi înăsprirea sancţiunilor pentru munca nedeclarată au dus la majorarea numărului contractelor de muncă individuale cu normă întreagă, a declarat, miercuri, Larisa Papp, director în cadrul Inspecţiei Muncii, în cadrul unei conferinţe de presă.

04 iul, 2018 | Agerpres

Ea a participat la evenimentul de lansare a unui studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

'Numărul de contracte individuale de muncă a crescut. La 31 mai 2018, la Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, erau înregistrate 6.325.368 de contracte individuale de muncă active. Numărul reprezintă totuşi ceva pe piaţa muncii din România', a spus Papp.

Potrivit acesteia, un moment important a fost cel din vara anului trecută, când s-a modificat legislaţia din sector.

'Dacă până în august 2017 nu aveam o definiţie a ceea ce înseamnă muncă nedeclarată, acum avem cele patru situaţii care sunt încadrate ca atare. Această situaţie a determinat o creştere a contractelor intrate în legalitate şi, pe cale de consecinţă, o creştere a numărului de contracte individuale de muncă. Am înregistrat o creştere a contractelor individuale de muncă cu normă întreagă, raportat la cele cu normă parţială, ceea ce până la urmă reprezintă un plus', a arătat oficialul Inspecţiei Muncii.

Ideea a fost susţinută şi de datele prezentate în studiul PIAROM.

'Am avut creşteri spectaculoase pe anumite sectoare, de pildă în sectorul serviciilor de transport cu taxiul am avut o creştere de 80% a numărului de contracte cu normă întreagă. La fel în industria restaurantelor, cu 19%, sau în industria serviciilor de înfrumuseţare, unde numărul contractelor de muncă a crescut într-un an cu 42%', a afirmat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, prezent la acelaşi eveniment.

Cu toate acestea, România are în continuare o rată a populaţiei active cu contracte de muncă destul de scăzută, respectiv 62%, sensibil sub media europeană, unul dintre factorii fiind dezechilibrele regionale.

 

Citește și: O treime dintre românii apţi de muncă stau degeaba, doar 10% dintre ei caută să muncească - raport BNR

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO