Instanţa supremă a decis că tractorul nu este autovehicul, putând fi condus pe drumurile publice fără a avea permis

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timişoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul şi că, în consecinţă, poate fi condus pe drumurile publice fără permis. Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat.
Economica.net - mie, 12 apr. 2017, 15:03
Instanţa supremă a decis că tractorul nu este autovehicul, putând fi condus pe drumurile publice fără a avea permis

„În interpretarea noţiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal şi art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 şi pct. 30 din O.U.G. nr. 195/2002, modificată şi completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia de miercuri a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Curtea de Apel Timişoara a întrebat instanţa supremă în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal.

Prin decizia de miercuri, instanţa supremă a stabilit că nu constituie infracţiune conducerea tractorului pe drumurile publice.

Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arată că „punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă”, în timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipulează: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani”.

Decizia instanţei supreme vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis.

„Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituţie”, a arătat Curtea Constituţională.

Judecătorii CCR au mai susţinut că dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile şi libertăţile cetăţenilor, respectarea Constituţiei şi a legilor.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei judecătoreşti care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală”, a precizat CCR.

Te-ar mai putea interesa și
BAE Systems dezvoltă o dronă militară, care luptă contra navelor fără pilot
BAE Systems dezvoltă o dronă militară, care luptă contra navelor fără pilot
BAE Systems a anunțat miercuri că dezvoltă o nouă dronă armată, cu scopul de a oferi clienților militari o opțiune cu costuri mai mici pentru contracararea aeronavelor fără pilot care au......
Chinezii vor să reglementeze concurența irațională din industria vehiculelor electrice
Chinezii vor să reglementeze concurența irațională din industria vehiculelor electrice
Cabinetul chinez s-a angajat miercuri să reglementeze ceea ce a numit concurență „irațională” în industria vehiculelor ...
Restricţii de trafic în Bucureşti – Unde se lucrează, care sunt zonele afectate şi recomandările Poliţiei
Restricţii de trafic în Bucureşti – Unde se lucrează, care sunt zonele afectate şi recomandările Poliţiei
Traficul din Bucureşti este deviat sau restricţionat, parţial, ca urmare a lucrărilor a infrastructură rutieră în ...
SUA și Bahrain au semnat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil
SUA și Bahrain au semnat un acord de cooperare în domeniul nuclear civil
Statele Unite și Bahreinul au semnat miercuri un acord de cooperare în domeniul nuclear civil, cu puțin timp înainte ...