Instanţa supremă judecă cererea DNA de arestare a milionarului Justin Paraschiv, acuzat de evaziune fiscală

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă vineri cererea procurorilor DNA privind arestarea preventivă a omului de afaceri Justin Paraschiv, pus sub acuzare în dosarul de evaziune fiscală, în care au fost arestate deja 16 persoane.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 05:38
Instanţa supremă judecă cererea DNA de arestare a milionarului Justin Paraschiv, acuzat de evaziune fiscală

Procurorii solicită arestarea în lipsă a lui Justin Paraschiv, după ce poliţiştii nu l-au găsit la domiciliu. Cu toate că au existat informaţii că el ar fi fugit din ţară, Paraschiv a negat informaţia şi a declarat că se va prezenta vineri la instanţa supremă.

Justin Paraschiv, prezent în Top 100 cei mai bogaţi oameni din România, conduce împreună cu sora lui, Carmina Paraschiv, un grup de firme din domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare.

El a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru iniţiere, constituire sau aderare la un
grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, firmele sale fiind acuzate că au adus un prejudiciu statului de peste 50 milioane lei (10 milioane euro).

Procurorii susţin că Justin Paraschiv face parte din gruparea formată din oameni de afaceri români şi de origine arabă, condusă de Moubarak Mahmoud Sleiman, care a pus la punct un amplu mecanism prin care se eluda plata unor taxe către bugetul de stat prin comercializarea de produse din carne, folosind societăţi comerciale de tip fantomă.

Un rol important în această reţea îl deţine grupul de firme Carmistin, ce îi aparţine lui Justin Ovidiu.

Anchetatorii au descoperit că firma Carmistin SRL a fost implicată în circuite comerciale fictive prin interpunerea unor societăţi comerciale având sedii sociale în diferite ţări ale Uniunii Europene cum ar fi Ungaria, Bulgaria şi Grecia, sau societăţi comerciale cu sediul social situat în România, la care asociaţi şi administratori sunt în general cetăţeni de origine arabă.

Din grupul Carmistin fac parte mai multe companii, folosite de Justin Paraschiv în aceste circuite evazioniste: SC Carmistin SRL cu sediul în Mizil şi Bucureşti; SC Uncom Food Market SRL cu sediul în satul Fulga, judeţul Prahova (firmă unde acţionar este Andreea Ţigănilă, însă este controlată de Justin Paraschiv); SC Bioland Processing SRL cu sediul în Câmpina; SC Ana&Cornel SRL cu sediul în Mizil (Prahova); SC Pajo Holding SRL cu sediul în satul satul Cireşanu, comuna Baba, judeţul Prahova; SC Noua Invest SRL; SC Ladrisi Group SRL cu sediul oraşul Băbeni, judeţul Vâlcea; Best Meat International KFT şi Frigo Erd, ambele înregistrate în Ungaria.

ANAF a descoperit că firmele controlate de Justin Paraschiv erau implicate într-un circuit evazionist, prin care, în acte, produsele apăreau ca fiind achiziţionate din Olanda, Germania, Franţa şi alte ţări din spaţiul comunitar, după care erau aduse în România şi apoi livrate în Ungaria la cele două firme, Best Meat International KFT şi Frigo Erd, controlate tot de Justin Paraschiv.

În realitate, produsele rămâneau în România şi erau descărcate în depozitele firmei Carmistin SRL.

Tot în acte, apăreau produse ca fiind achiziţionate din state din Vestul Europei, trecute apoi prin cele două firme din Ungaria, destinatari fiind firme din Bulgaria sau Grecia, controlate de ceilalţi membrii ai grupării, însă carnea ajungea de fapt tot în depozitele din România.

Prin aceste operaţiuni fictive, firmele lui Justin Paraschiv se sustrăgeau de la plata unor taxe către bugetul de stat, în special TVA.

Procurorii au calculat că numai pentru anul 2011, societăţi de tip fantomă au furnizat marfă către Carmistin SRL în valoare totală de 139.821.946 lei, iar suma pentru care nu s-a plătit TVA este de 33 milioane lei.

Concluzia anchetatorilor este că grupul de firme Carmistin a acţionat în cursul anilor 2011-2012 în mod unitar şi coordonat folosind circuite comerciale fictive formate din societăţi fantomă în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului, prejudiciul fiind de 50.282.077 lei (33.571.510 lei în anul 2011 şi 16.710.567 lei în anul 2012).

În acest dosar, au fost deja arestate 16 persoane, printre care se află procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, dar şi cetăţeni de origine arabă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...