1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Instituţiile străine depozitează sume record la Banca Centrală a Germaniei

Din ce în ce mai multe guverne străine, Bănci centrale şi organizaţii internaţionale aleg să îşi depoziteze fondurile în euro la Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), văzută ca o destinaţie sigură graţie situaţiei excelente în care se află finanţele publice ale Germaniei, informează Reuters.

07 mar, 2017 | Agerpres

Datele oficiale publicate marţi arată că pasivele Bundesbank către clienţii din afara blocului comunitar au crescut de la 16 miliarde de euro în luna ianuarie 2016 până la 94 miliarde euro la data de 2 februarie 2017, după ce la finele lunii decembrie au stabilit un record istoric.

Nici Bundesbank şi nici Banca Centrală Europeană nu au comentat aceste date însă cel mai probabil această creştere are la bază nevoia de a găsi un loc sigur unde să fie depuse miliarde de euro injectate via programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE.

Chiar dacă le percepe clienţilor o dobândă mai mare decât BCE pentru a le stoca lichidităţile, Bundesbank primeşte partea leului din noii bani depuşi de instituţiile străine în cadrul Eurosistemului. Pe locul al doilea se află Banca Centrală a Franţei cu pasive de 25,8 miliarde de euro la data de 2 februarie 2017 urmată de Banca Centrală a Olandei cu o sumă de aproximativ jumătate din cea de la Banca Franţei.

Creşterea sentimentelor anti-euro înaintea alegerilor din Franţa şi Olanda precum şi prelungirea crizei bancare din Italia a relansat spectrul divizării zonei euro, ceea ce a neliniştit băncile şi investitorii.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO