1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 8 º

News

Institutul Francez a inaugurat în centrul Bucureștiului o rezidență de creație destinată scriitorilor români și francezi

Institutul Francez din România a inaugurat joi, 22 octombrie, o rezidență de scriere în care vor fi găzduiți creatori români și francezi cu proiecte din domeniul literaturii, muzicii, cinematografiei, teatrului sau artelor digitale, care a fost denumită: La résidence de poche/„Rezidenţa de buzunar”, informează IFR prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

23 oct, 2020 | ECONOMICA.net

La inaugurare au fost prezenți Laurence Auer, ambasadorul Franței în România, și regizorul Cristian Mungiu, câștigătorul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2007, care au tăiat panglica la intrarea în clădirea care se află în spatele Institutului Francez de pe bulevardul Dacia Nr. 77.

„Doresc mult succes Institutului Francez din România și lui Cristian Mungiu. Actul creativ are nevoie de sprijin, în mod deosebit în această perioadă de pandemie. Inaugurând acest spațiu, dorim să dăm un mesaj de speranță sectorului cultural din țările noastre”, a declarat Laurence Auer.

Ideea de a transforma acest spațiu, ascuns în spatele cinematografului Elvire Popesco, într-o rezidență de scriere, i-a aparținut chiar regizorului Cristian Mungiu, care va fi și primul ei invitat.

„Îmi asum cu bucurie rolul de prim utilizator și sper să mă ajute liniștea și spiritul ei primitor să duc la bun sfârșit un scenariu la care lucrez acum. Mulțumesc Institutului pentru invitație și îi rămân alături să găsim împreună cele mai bune folosințe creative pentru acest spațiu – în folosul artiștilor și al publicului”, a spus Mungiu.

Un comitet de mentori va contribui la așezarea proiectului pe harta culturală europeană, iar creatorii invitați vor fi aleși de către un comitet de selecție, ambele fiind formate din personalități reprezentative ale sectorului cultural francez și român.
    
Primul concurs de candidaturi va fi lansat în cursul lunii noiembrie și este destinat creatorilor români și francezi. În funcţie de natura proiectului prezentat, câștigătorii vor putea fi găzduiți pentru perioade între 15 zile și 2 luni. În timp, vor fi dezvoltate, de asemenea, parteneriate cu instituţii similare din Franța, din Romania și din alte țări europene.

Până la instalarea primului oaspete în casa de pe bulevardul Dacia, Rezidența va fi folosită ca studio de înregistrare pentru diferitele activități online, pregătite de Institutul Francez în această perioadă de pandemie. Atât timp cât nu-și va putea întâlni cu regularitate publicul față în față, Institutul dezvoltă o strategie de transformare digitală, toate evenimentele fiind adaptate sau concepute pentru participarea online.Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO