Institutul Matei Balş se extinde şi devine Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase

Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" se va extinde şi va deveni Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase, în urma unei investiţii de peste 77,64 milioane de lei, din bani europeni, potrivit unui proiect de HG pus azi în dezbatere publică. În acest moment, nu avem infrastructura necesară efectuării de cercetări clinice şi de laborator, inclusiv studii de stadiul I şi II în domeniul bolilor infecţioase. În Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase se vor efectua cercetări genetice şi biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea evoluţiei bolilor infecţioase, mai ales pentru izolarea noilor virusuri care constituie alerte mondiale: virusul H7N9 şi coronavirusul nCOV, virusul Ebola. 
Cristina Şomănescu - joi, 12 feb. 2015, 14:08
Institutul Matei Balş se extinde şi devine Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti face parte din planul internaţional de măsuri privind emergenţa şi reemergenţa bolilor infecto-contagioase (SARS, gripa aviară, gripa cu noile virusuri nCOV şi H7N9), asigură intervenţia rapidă în caz de situaţii speciale, şi coordonează programele de gripă şi de intervenţie pre-pandemică şi pandemică faţă de virusuri greu de identificat şi izolat (din partea Ministerului Sănătăţii).

MS a pus azi în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede extinderea Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi transformarea lui în Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase.
Investiţia în noul Centru depăşeşte 77,64 milioane de lei şi se va finaliza în 19 luni. Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase va fi finanţat prin Programul operaţional sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Operaţiunea O.2.2.1. – Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare –Dezvoltare existente şi crearea de noi infrastructuri de Cercetare – Dezvoltare.

În Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase se vor efectua cercetări genetice şi biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea evoluţiei bolilor infecţioase, mai ales pentru izolarea noilor virusuri care constituie în prezent alerte mondiale asupra sănătăţii populaţiei: virusul H7N9 şi coronavirusul nCOV, virusul Ebola, a patologiei asociate, potrivit proiectului de HG.

Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase va cuprinde:
– Primul centru din România pentru Cercetarea Biomoleculară aplicată Bolilor Infecţioase în sistem P III şi P IV. Centrul va fi construit de la zero.
– Şase laboratoare de Cercetare Dezvoltare modernizate: de Biochimie, Hematologie, Imunologie, Bacteriologie, Virusologie, Genetică moleculară şi culturi celulare;
– Un laborator Cercetare – Dezvoltare, în sistem de biosecuritate BSL ¾ şi zona izolare pacienţi în sistem P IV;
– Echipamente medicale şi dotări necesare centrului de cercetare.

Centrul Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase va avea infrastructură medicală specifică, conform standardelor impuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu privire la nivelul de biosecuritate medicală de tip BSL 3 şi BSL 4, răspunzând cerinţelor şi urgenţelor de tip medical.

Avantajele pe care le aduce deschiderea Centrului Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase sunt: funcţionalitatea – prin închiderea rapidă a buclei clinică-laborator, cu posibilităţi de urmărire a feedback-ului; asigurarea circuitelor probelor biologice în condiţii de biosecuritate maximă; biosecuritatea din punct de vedere al izolării pacienţilor, până la elucidarea cauzei.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” e o instituţie de interes public naţional, cu personalitate juridică, înfiinţată în anul 1999. 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...