Insulele Kurile: „Un progres” în discuţiile cu preşedintele Vladimir Putin (premierul Shinzo Abe)

Premierul japonez, Shinzo Abe, a vorbit vineri despre un posibil progres după discuţiile purtate cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Soci, în contextul în care cele două ţări sunt blocate de mai multe decenii într-o dispută teritorială asupra Insulelor Kurile, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 07 mai 2016, 07:41
Insulele Kurile:

„Premierul a spus astăzi (vineri) că a putut vedea o evoluţie, că ar putea fi un progres în negocierile îngheţate în prezent”, a declarat şeful biroului de comunicare din Ministerul japonez de Externe, Yasuhisa Kawamura.

Relaţiile între Rusia şi Japonia sunt deteriorate de o dispută în problema insulelor Kurile de Sud, ocupate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de Uniunea Sovietică şi revendicate de Japonia, ceea ce a împiedicat până în prezent cele două ţări să semneze un tratat de pace.

Negocierile referitoare la aceste patru insule vulcanice numite de Teritoriile de Nord de către Japonia se află într-un punct mort de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, condamnată de Tokyo.

„Prim-ministrul a afirmat că preşedintele Putin împărtăşeşte aceeaşi impresie”, a adăugat oficialul japonez. Cei doi lideri „au căzut de acord să se implice personal în negocieri”, a mai spus el.

Vladimir Putin şi Shinzo Abe doresc „să promoveze negocieri cu o nouă abordare, fără să fie marcaţi de vechile moduri de gândire”, a subliniat Yasuhisa Kawamura. „Este un element nou”, a anunţat el fără să ofere alte detalii.

A fost prima vizită în Rusia a premierului nipon după prezenţa sa la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în februarie 2014.

„Japonia nu este doar vecinul nostru, este, de asemenea, un partener foarte important în regiunea Asia-Pacific”, a declarat Vladimir Putin primindu-l pe oaspetele său.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a asistat vineri la discuţii, a anunţat că în luna iulie va avea loc o nouă rundă de negocieri.

El a adăugat că Vladimir Putin şi Shinzo Abe şi-au exprimat dorinţa de „a căuta mijloacele” de relansare a schimburilor dintre cele două ţări. Şeful diplomaţiei de la Moscova a negat însă că a fost abordată ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei de Japonia, după cele occidentale.

Joi seară, la încheierea vizitei sale la Londra, premierul nipon şi-a exprimat speranţa că negocierile pentru semnarea unui tratat de pace cu Rusia vor avansa şi că astfel se va pune capăt îndelungatei dispute teritoriale.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...