Ținta de deficit bugetar fixată de Guvern pentru 2021 este de 7%

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că proiectul de buget va fi gata în prima parte a anului viitor, precizând că majoritatea detaliilor sunt "puse la punct" şi că deficitul bugetar s-ar putea situa în jurul valorii de 7%, relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 23 dec. 2020, 18:21
Ținta de deficit bugetar fixată de Guvern pentru 2021 este de 7%

„Proiectul de buget o să fie gata în prima parte a anului viitor. Majoritatea detaliilor sunt puse la punct. Ceea ce ştim foarte bine este că ţintim deficit bugetar în jur de 7% sau mai bine, în funcţie de cum vor decurge discuţiile, dar în acest moment acestea sunt detaliile. Aşteptăm, pentru avea toate informaţiile, şi estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Ştiţi foarte bine că bugetul se fundamentează pe estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. După aceea putem vorbi şi despre ceilalţi indicatori macroeconomici”, a afirmat prim-ministrul, la Palatul Parlamentului, după votul de învestitură.

Cîţu a reiterat că noul guvern nu va majora sau introduce noi impozite şi taxe.

În ce priveşte obiectivul anunţat de „rectificare a unor dezechilibre”, premierul a spus că acest lucru nu implică eliminarea vreunei facilităţi fiscale.

„Este singurul program de guvernare din România în care scrie negru pe alb: nu vor fi introduse taxe noi şi nu vor creşte taxele. (…) Sunt dezechilibre mai multe, de exemplu, relaţia între stat şi cetăţean. Este un dezechilibru în Codul fiscal în România şi trebuie echilibrat. Am spus şi astăzi în Parlament: statul şi cetăţeanul trebuie să fie pe picior de egalitate. Despre asta e vorba. Nu e vorba despre eliminarea niciunei facilităţi fiscale, din contră”, a spus el.

Întrebat dacă este sigur de majoritatea din Parlament în eventualitatea unei moţiuni de cenzură, Cîţu a declarat că actuala coaliţie este pregătită pentru o guvernare stabilă şi de durată.

„Sunt sigur de această coaliţie de centru dreapta, aşa cum am spus şi ieri, suntem pregătiţi pentru o guvernare stabilă şi de lungă durată. Este ceea ce toţi ce am afirmat în această coaliţie”, a precizat premierul.

Cât priveşte atribuţiile celor doi vicepremieri, Cîţu a precizat că acestea urmează să fie definite, în urma unei discuţii. Pe de altă parte, a arătat că liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar putea avea atribuţii în ce priveşte domeniile dezvoltare şi cultură.

„Vom avea o discuţie cu cei doi premieri, pentru a definitiva foarte bine aceste atribuţii”, a mai declarat Florin Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
Ce vor fermierii români de la Politica Agricolă Comună
Ce vor fermierii români de la Politica Agricolă Comună
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul......
Ce salarii au şefii de la CFR Călători
Ce salarii au şefii de la CFR Călători
Directorul general al CFR Călători are un salariu net lunar de 25.740 lei, directorul Financiar-Contabil câştigă net ...
Planul Israelului de a muta întreaga populaţie din Fâşia Gaza în ruinele oraşului Rafah ar putea crea „tabere de concentrare masive” – UNRWA
Planul Israelului de a muta întreaga populaţie din Fâşia Gaza în ruinele oraşului Rafah ar putea crea „tabere ...
Planul Israelului de a muta populaţia din Fâşia Gaza în ruinele oraşului Rafah din sudul enclavei "ar crea de facto ...
Record pentru Uniunea Europeană. Migraţia a dus populaţia la peste 450 de milioane de oameni
Record pentru Uniunea Europeană. Migraţia a dus populaţia la peste 450 de milioane de oameni
Migraţia în Uniunea Europeană a dus populaţia blocului comunitar la un nivel record de 450,4 milioane de persoane la ...