Întâlnire de gradul trei. Premierul grec se vede iar cu Angela Merkel

Premierul grec, Alexis Tsipras, va efectua luni o vizită la Berlin pentru o primă întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, în care vor fi abordate subiecte precum relaţiile tensionate dintre cele două ţări şi situaţia din Grecia, relatează agenţia EFE.
Economica.net - Dum, 22 mart. 2015, 15:02
Întâlnire de gradul trei. Premierul grec se vede iar cu Angela Merkel

Guvernul grec a anunţat, într-un comunicat, că cei doi lideri vor discuta despre ‘relaţiile bilaterale şi marile teme europene’, însă, pe agenda extinsă – o sesiune dublă de lucru ce include şi o cină – pot fi abordate şi problema urgentă de lichiditate ale Greciei şi negocierile cu instituţiile internaţionale.

Atena lucrează intens, de vineri, pentru a realiza lista de reforme pe care premierul s-a angajat să o prezinte partenerilor săi în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord privind măsurile care să permită Greciei să obţină fondurile din a doua tranşă de ajutor.

Tsipras a subliniat că nu merge la această reuniune ”presat’ de negocieri, ci pentru ca ‘cele două părţi ‘ să discute despre problemele menţionate şi a afirmat că ‘nu este momentul pentru festivităţi, ci doar pentru muncă, muncă dură’.

Premierul elen a reafirmat că Executivul său negociază, ‘dar şi guvernează în acelaşi timp’. ‘Discutăm în timp ce legiferăm’, a spus el, făcând aluzie la legile recent aprobate de Parlament.

În ceea ce priveşte reformele pe care Guvernul trebuie să le prezinte partenerilor europeni, Tsipras a subliniat că unele deja au fost demarate pentru a încerca să ‘readucă ţara la normalitate şi a recupera anii pierduţi’.

‘Avem oportunitatea de a promova schimbările pe care guvernele anterioare nu le-au făcut, fie pentru că făcuseră compromisuri cu anumite interese, fie pentru că nu aveau sprijinul popular’, a spus Tsipras.

Asupra acestei întâlniri planează tensiunile din ultimele zile provocate de declaraţiile încrucişate ale membrilor ambelor guverne şi de solicitarea adresată de Atena Berlinului privind ‘reparaţiile’ de război.

Parlamentul elen a creat o comisie pentru a strânge date şi a cere Germaniei returnarea creditului forţat pe care a trebuit să i-l acorde şi indemnizaţiile individuale din timpul ocupaţiei naziste, o problemă pe care Merkel o consideră închisă.

Pentru a pregăti această reuniune, duminică este programată o întâlnire, la Berlin, între ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea să abordeze subiectul reparaţiilor de război şi prelungirea sancţiunilor impuse Rusiei, în legătură cu care Atena nu s-a arătat de accord.

AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...