Întâlnire furtunoasă a acţionarilor Samsung Electronics, din cauza performanţelor tot mai slabe ale companiei

Adunarea generală a acţionarilor Samsung Electronics a fost marcată în acest an de momente tensionate, cei peste 400 de investitori individuali şi instituţionali participanţi fiind nemulţumiţi de înrăutăţirea performanţelor şi problemele de guvernanţă ale companiei, relatează Financial Times.
Economica.net - Dum, 13 mart. 2016, 13:20
Întâlnire furtunoasă a acţionarilor Samsung Electronics, din cauza performanţelor tot mai slabe ale companiei

Reuniunea care a avut loc vineri a durat peste trei ore şi a inclus un vot neobişnuit pentru numirea membrilor board-ului companiei.

Discuţiile au fost deseori întrerupte de vociferările unor acţionari, care şi-au exprimat îngrijorarea provocată de încetinirea creşterii, lipsa unor noi motoare de dezvoltare şi performanţele slabe ale unor directori.

Întâlnirea a marcat o schimbare faţă de adunările generale anterioare, pline de laude pentru performanţele Samsung Electrinics şi care, de obicei, se încheiau după numai o oră.

Tensiunile scot în evidenţă nemulţumirile tot mai mari ale acţionarilor locali, care erau în mod tradiţionali pasivi în faţa controlului strict şi stilului opact de conducere al familiei care controlează grupul Samsung.

„Majoritatea suntem pesimişti în aceste zile, nu mai suntem atât de mândri de faptul că deţinem acţiuni Samsung. Cât va mai depinde Samsung doar de smartphone-uri?”, a întrebat o acţionară între două vârste participantă la adunare.

Un alt investitor, mai tânăr, a întrebat şi el cât de departe se poate merge numai cu producţia de dispozitive.

„Ar trebui să veniţi cu platforme mai puternice şi softuri capabile să reziste mediului IT care se schimbă rapid”, a spus acţionarul.

Plângerile vin pe fondul problemelor gigantului tehnologic de a stimula creşterea profitabilităţii producţiei de smartphone-uri, în timp ce divizia de componente se confruntă cu cererea mai scăzută din partea producătorilor globali.

Samsung Electronics a avertizat că 2016 va fi un an dificil, după ce profitul net a scăzut în 2015 cu 19%.

Directorul general Kwon Oh-hyun s-a angajat să reinventeze compania, pentru a rămâne înaintea companiilor concurente.

Samsung a luat vineri măsuri adresate acţionarilor, modificând articole din regulile companiei pentru prima oară în peste un deceniu, pentru a institui plata trimestrială a dividendelor şi pentru a permite unui director fără atribuţii executive sau a unui director din afară să fie preşedinte al board-ului companiei.

Cu toate acestea, unii acţionari s-au opus realegerii a doi membri ai board-ului, JK Shin, însărcinat cu divizia de dispozitive mobile, şi Yoon Boo-keun, şeful diviziei electronicelor de consum. Acţionarii au cerut măsuri de revitalizare a afacerilor în domeniul smartphone-urilor şi creşterea marjei de profit în cazul electrocasnicelor.

Shin a anticipat creşterea pre-comenzilor pentru cel mai recent model de smartphone premium, Galaxy S7, dar a fost totuşi nevoit să se confrunte cu un vot pentru a-şi păstra funcţia.

Acţionarii s-au opus şi numirii în board a câtorva directori din afara companiei, a căror independenţă este pusă sub semnul întrebării.

În Coreea de Sud, votul acţionarilor pentru numirea membrilor board-ului recomandaţi de conducere este un fapt rar întâlnit.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...