Întâlnire Ianukovici-Putin: Nu va fi semnat niciun document privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală

Ministerul ucrainean de externe a dat asigurări, luni, că la întâlnirea de marți de la Moscova dintre președintele ucrainean Viktor Ianukovici și omologul său rus Vladimir Putin, prilejuită de reuniunea Comisiei interstatale ruso-ucrainene, nu vor fi semnate documente privind colaborarea sau aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, respingând astfel informațiile vehiculate în acest sens în ultima perioadă.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 14:38
Întâlnire Ianukovici-Putin: Nu va fi semnat niciun document privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală

La întâlnirea de marți de la Moscova, ”vor fi semnate memorandumuri, protocoale de intenții, acorduri — ele au fost postate pe internet și în niciun fel nu se referă la colaborarea cu Uniunea Vamală, cu atât mai puțin la aderarea noastră la această structură”, a declarat ministrul adjunct ucrainean de externe Andrei Olefirov, citat de Interfax-Ukraina.

Reprezentantul diplomației de la Kiev a precizat că este vorba de documente care vizează exclusiv colaborarea bilaterală dintre Ucraina și Rusia, în special în domeniul economic.

Aceleași asigurări le-a dat, săptămâna trecută, și premierul ucrainean Mykola Azarov, care sublinia că guvernul său nu pregătește niciun fel de documente pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, făcând totodată apel la încetarea speculațiilor pe această temă.

Opoziția ucraineană a susținut însă în ultima perioadă că președintele Viktor Ianukovici — care s-a întâlnit la 6 decembrie la Soci, în sudul Rusiei, cu omologul său rus Vladimir Putin, cu care a discutat despre ‘parteneriatul strategic’ dintre cele două țări — ar avea în vedere semnarea, cu ocazia reuniunii din 17 decembrie, a unui acord privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală, structură dominată de Rusia și din care mai fac parte două foste republici sovietice — Belarus și Kazahstan.

Tot după întâlnirea de la Soci, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, declara că Moscova și Kievul nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală sau la reducerea prețului la gazele rusești.

Referitor la această ultimă problemă, un parlamentar ucrainean din formațiunea aflată la putere la Kiev, Partidul Regiunilor, a declarat luni că Ucraina și Rusia ar putea, totuși, ajunge marți la un acord, menționând că un protocol între companiile Naftogaz Ukrainî și Gazprom a fost pregătit pentru semnare, cu ocazia reuniunii din capitala rusă.

În același timp, oficiali de la Moscova au declarat, luni, că Rusia este pe punctul de a semna mai multe acorduri cu Ucraina privind acordarea unor împrumuturi și scăderea prețului la gazele naturale, pentru a ajuta fosta republică sovietică să pună capăt haosului economic cu care se confruntă în prezent.

De amintit că Rusia a jucat un rol decisiv în a convinge Ucraina să renunțe la Acordul de Asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Sub presiunile Moscovei, guvernul condus de premierul Mykola Azarov a anunțat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere față de UE și relansarea relațiilor comerciale cu Rusia și cu alte state din CSI. Această decizie a provocat ample acțiuni de protest la Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...