1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Întâlnire între ministrul român de Externe şi adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut sâmbătă o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, aflat la prima sa vizită în România de la preluarea mandatului în ianuarie 2015, întâlnirea prilejuind o discuţie aprofundată privind principalele teme de interes de pe agenda bilaterală, priorităţile în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia şi evoluţiile în plan european şi regional.

07 mai, 2016 | ECONOMICA.net

''Partea americană a prezentat sincere condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie în Afganistan, astăzi, 7 mai 2016. Cei doi oficiali au evidenţiat perspectivele dinamizării dialogului politic în perioada următoare, în contextul excelentei cooperări bilaterale în domeniul securităţii, al rolului României de furnizor de securitate în plan regional şi global, precum şi al eforturilor comune pentru dezvoltarea palierului economic al Parteneriatului Strategic'', precizează MAE, într-un comunicat.

Ministrul Lazăr Comănescu a apreciat angajamentul şi implicarea SUA în consolidarea securităţii Aliaţilor estici.

În perspectiva reuniunii Aliate la vârf din Polonia, el a pledat pentru o prezenţă rotaţională robustă şi echilibrată a forţelor SUA şi NATO pe flancul estic, inclusiv în România, şi a susţinut evidenţierea cu acest prilej a importanţei strategice a Mării Negre.

Totodată, a fost exprimată susţinerea de către România şi SUA a obiectivului declarării capabilităţii operaţionale iniţiale a
sistemului antirachetă al NATO la Summit-ul de la Varşovia.

Potrivit MAE, au mai fost discutate dezvoltările din Republica Moldova, fiind subliniată importanţa continuării evoluţiilor pozitive în planul reformelor politice şi economice, relevante pentru materializarea perspectivelor de asistenţă financiară externă, şi sprijinul pentru parcursul său european.

În ceea ce priveşte Ucraina, şeful diplomaţiei române a evidenţiat relaţia partenerială dintre cele două state, exprimând susţinere pentru implementarea acordurilor de la Minsk.

O altă temă de interes pe agenda discuţiilor a reprezentat-o securitatea energetică, cu accent pe rolul României în regiune, fiind reiterată importanţa pe care România şi SUA o acordă diversificării surselor şi rutelor de transport energetic.

De asemenea, a mai avut loc un schimb de vederi asupra implicaţiilor crizei migraţiei şi refugiaţilor în Europa.

Sursa: AGERPRES

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO