Întâlnire pentru viitorul Europei: Juncker, Merkel si Hollande, la Berlin – surse

Cancelarul german Angela Merkel ar urma sa-i primeasca luni la Berlin pe presedintele francez François Hollande si pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre consolidarea zonei euro, într-un moment în care Marea Britanie cere UE, ca întreg, sa se schimbe, relateaza AFP.
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 06:09
Întâlnire pentru viitorul Europei: Juncker, Merkel si Hollande, la Berlin - surse

Desfasurarea acestei întâlniri între cei trei lideri a fost confirmata de o sursa europeana, în timp ce o a doua a precizat ca este ‘foarte probabila’.

Una dintre principalele teme ale acestei întâlniri este contributia franco-germana la consolidarea guvernantei zonei euro, în conditiile în care Franta si Germania au o serie de propuneri ‘de dezvoltat în cadrul tratatelor actuale în urmatorii ani’.

De asemenea, aceste state sugereaza pe termen mai lung o examinare a cadrului institutional al UE si intentioneaza sa-si aduca contributia la aceasta analiza pâna la finalul lui 2016, ceea ce pare sa excluda ipoteza unei schimbari a tratatelor, scrie Agerpres.

Aceste propuneri au fost interpretate marti ca un mesaj adresat premierului britanic David Cameron, care va organiza un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. Premierul conservator afirma ca îsi doreste ca tara sa sa ramâna în UE, dar ca blocul comunitar trebuie sa fie mai întâi reformat.

El a avut luni seara o convorbire cu seful CE, Jean-Claude Juncker, înainte de a începe în aceasta saptamâna un turneu delicat care îl va aduce la Paris si Berlin pentru ‘a vinde’ ideea referendumului pe care îl organizeaza. Cei doi oameni politici ‘au convenit ca va fi necesar mai mult dialog, inclusiv cu alti lideri, în ceea ce priveste cea mai buna cale de urmat’.

‘Aprofundarea uniunii economice si monetare este un exercitiu pe cale sa se încheie, în timp ce acela întreprins de dl Cameron nu face decât sa înceapa’, a subliniat o sursa europeana. ‘Asteptam acum sa vina sa ne prezinte masuri concrete’, a adaugat aceasta.

Consolidarea zonei euro va fi pe agenda viitorului summit european de la finalul lunii iunie. Presedintii Comisiei, Consiliului European, Eurogrupului, Bancii Centrale si Parlamentului European lucreaza de luni de zile la acest lucru si si-au prezentat rezultatele activitatii în domeniu. Tine acum de statele membre sa faca acelasi lucru pentru a alimenta dezbaterea.

‘Contributia franco-germana este utila, pertinenta si centrala în acest proces’, a declarat marti Margaritis Schinas, purtator de cuvânt al Comisiei Europene, în cadrul unui briefing de presa.

Te-ar mai putea interesa și
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) de pe bursa de energie de la București este de 108,4 euro/MWh, cel mai mare preț spot din Europa, pentru energia livrată......
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
"Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi într-adevăr am avut şi noi, din păcate, al treilea val ...
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022 şi indexarea cu rata medie a inflaţiei ...
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
Nuclearelectrica salută ratificarea de către Parlament a acordului cu SUA pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4
 Nuclearelectrica (SNN) salută adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege privind ratificarea Acordului ...