Inteligența artificială pe care o poți atinge

Pentru consumatorul pasionat de tehnologie, începutul de an este un moment important. Toate noile produse și tehnologii ale anului sunt prezentate în cadrul expoziției Consumer Electronics Show din Las Vegas. La începutul anului 2024, CES este despre inteligența artificială. Dar de data aceasta este vorba despre tipul de inteligență artificială (IA) care poate fi văzută, atinsă și chiar gustată de către consumator.
Bogdan Maioreanu - vin, 12 ian. 2024, 16:26
Inteligența artificială pe care o poți atinge

Televizorul, amplificatorul audio multicanal, mașina de spălat vase, aspiratorul robotizat sau mașina de spălat rufe au încorporat deja IA de câțiva ani buni. Dar este vorba de genul de IA nevăzută care face unele lucruri în interiorul mașinii. Uneori, prezența acesteia se manifestă printr-o setare IA în interiorul meniurilor sau printr-un mic indicator aprins cu inițialele IA pe partea din față a unui aparat. Dar în acest an, producătorii de electronice au decis să pună inteligența artificială direct în sufrageria dumneavoastră. LG și Samsung au prezentat asistenți IA care sunt, de fapt, mici roboți capabili să înțeleagă comenzi vocale și să îndeplinească sarcini simple. Ei arată cumva ca niște droizi din Star Wars.

Robotul de inteligență artificială Ballie de la Samsung a fost prezentat pentru prima dată în 2020, dar a revenit anul acesta la CES cu un proiector încorporat. Noua versiune este concepută pentru a fi un companion, un aparat de divertisment și un câine de pază cu ajutorul camerelor sale frontale și posterioare. Ballie te poate urmări prin casă, poate veni când este chemat și chiar te poate întâmpina la ușă. Robotul are capacitatea de a detecta postura umană și de a-și ajusta proiecția la cel mai bun unghi de vizualizare posibil. Robotul are trei roți care îi permit să se deplaseze prin casă.

Rivalul Samsung, LG, a prezentat propriul robot de companie, numit Smart Home AI Agent. Robotul se bazează pe învățarea automată pentru a înțelege contextul, astfel încât să poată oferi răspunsuri emoționale personalizate pentru fiecare membru al casei. Este alimentat de un model de limbaj mare generativ de inteligență artificială, astfel încât puteți discuta cu el în timp ce faceți treburile casnice, dar nu vă va împături rufele. Deși nu are capacități de proiecție, are o față cu ochi de animați ca în desenele animate pe un ecran frontal. Robotul poate servi ca monitor de animale de companie și poate patrula prin casă, vă poate avertiza când trebuie să luați medicamentele și de asemenea, poate efectua apeluri de urgență.

Asus, Dell (DELL), ACER și alții au prezentat laptopuri PC care folosesc noile cipuri Intel Meteor Lake, Core Ultra cu un nucleu dedicat IA. Microsoft (MSFT) a adăugat primul său buton nou pe tastatură din ultimele trei decenii, tastă care deschide asistentul său de inteligență artificială CoPilot. În același timp, atât NVIDIA (NVDA), cât și AMD (AMD) au lansat o nouă serie de procesoare grafice și, respectiv, noi plăci grafice și au subliniat avantajele pe care procesarea prin IA le aduce framerate-ului. Dar poate că unul dintre cele mai interesante dispozitive este un asistent personal IA portabil care arată ca o combinație între un telefon mobil și un Game boy. Asistentul IA al dispozitivului produs de start-up-ul Rabbit este capabil să converseze, să primească sarcini vocale și să le rezolve singur sau prin interacțiunea cu aplicațiile de pe telefonul mobil. Și am văzut și aparate de bucătărie alimentate cu inteligență artificială, cum ar fi un grătar care promite să ofere de fiecare dată o friptură perfectă.

În timp ce 2023 a fost anul Chat GPT și a împins în sus prețurile acțiunilor companiilor de tehnologie, 2024 începe să se contureze ca anul care va aduce o extindere a performanțelor bursiere și o rotație spre segmentele mai sensibile la aterizarea ușoară a economiei și la reducerea ratelor dobânzilor, sectoare care au rămas în urmă anul trecut. Sectorul tehnologic ar putea rămâne în urmă, dar tot se va descurca bine. Ratele mai scăzute ale dobânzilor vor susține evaluările deja ridicate ale companiilor, în timp ce perspectivele de creștere a profiturilor de două cifre sunt susținute de această extindere a adoptării și a multiplicării cazurilor de utilizare a inteligenței artificiale.

Din ce în ce mai mulți investitori de retail intenționează să dețină acțiuni de inteligență artificială, conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat realizat în rândul a 10.000 de investitori din 13 țări. În timp ce 50% dintre investitorii de retail din România plănuiesc să dețină acțiuni de inteligență artificială, față de 27% care o fac deja, doar 18% dintre respondenții români declară că nu sunt deloc interesați să investească în inteligență artificială.

 

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro Group

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 33 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...