Inteligența artificială ridică îngrijorare printre liderii de business, chiar dacă 60% dintre companii o folosesc

Liderii globali ai mediului de afaceri sunt îngrijorați de omisiunile și deciziile pe care le iau sistemele de inteligență artificială (IA) - în ciuda faptului că aceste sisteme sunt folosite în prezent de 60% dintre companii.
Lidia Neagu - lun, 17 ian. 2022, 14:52
Inteligența artificială ridică îngrijorare printre liderii de business, chiar dacă 60% dintre companii o folosesc

Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, a efectuat un sondaj în rândul liderilor de afaceri globali cu privire la utilizarea IA de către organizațiile lor, precum și asupra riscurilor și oportunităților prezentate de aceste tehnologii. Rezultatele sondajului arată că afacerile din întreaga lume recunosc numeroasele beneficii ale inteligenței artificiale, cum ar fi economisirea de timp prin automatizarea proceselor, generarea rapidă a informațiilor necesare luării deciziilor prin analiza volumelor mari date și reducerea numărului de erori umane în procesarea informațiilor, evidențiind în același timp următoarele motive de îngrijorare:

  • 81% au menționat protecția datelor cu caracter personal ca fiind o preocupare semnificativă, însă doar 55% dintre companii au politici de protecție a datelor, atât pentru cele datele cu caracter personal, cât și pentru cele fără caracter personal.
  • Doar 19% dintre companii au o strategie sau linii directoare cu privire la utilizarea IA, ceea ce înseamnă că tehnologia este implementată fără a lua în considerare riscurile, legislația relevantă aplicabilă sau controalele interne necesare pentru a se asigura că este implementată și administrată cum se cuvine.
  • 80% dintre liderii de afaceri raportează incertitudini cu privire la departamentul sau persoanele responsabile pentru deciziile, dar și pentru omisiunile făcute de sistemele IA.
  • 57% își manifestă îngrijorări cu privire la potențialul de discriminare care decurge din utilizarea sistemelor IA.
  • În funcție de domeniul de drept, între 55% și 75% din respondenți nu sunt familiarizați  legislația națională care se aplică sistemelor IA, iar 63% nu știu ce organism public reglementează domeniul respectiv.
  • Companiile așteaptă ca autoritățile de reglementare să ofere urgent mecanisme de protecție cu privire la utilizarea IA în raport cu confidențialitatea (61%), protecția consumatorilor (52%), răspunderea penală (46%) și proprietatea intelectuală (45%).

”IA a devenit parte din viața de zi cu zi, iar companiile o îmbrățișează cu optimism, elaborând strategii de creștere ce încorporează această tehnologie aflată într-o dezvoltare accelerată”, a declarat Giangiacomo Olivi, Codirector al Departamentului Dentons Europa pentru Confidențialitatea Datelor și Securitate Cibernetică, Proprietate Intelectuală și Tehnologie.

”Cu toate acestea, la nivel internațional, liderii de afaceri încep să pună întrebări serioase cu privire la mecanismele responsabile pentru buna guvernare, reglementare și conformitate. Trebuie să începem urgent un dialog cu privire la măsurile necesare pentru a proteja afacerile, clienții, acționarii și comunitățile. Prin publicarea sondajului realizat de Dentons cu privire la IA, facem un apel la elaborarea unui sistem de „algoretică”, astfel încât să poată fi instituite sisteme de control și măsuri de echilibru potrivite. Considerațiile morale trebuie să devină o parte integrantă a dezvoltării tehnologiilor de IA, echilibrând obiectivele de afaceri cu atenția acordată oamenilor.

Sondajul Dentons cu privire la utilizarea IA s-a desfășurat în luna septembrie 2021, online, cu participarea a 209 lideri de afaceri din toată lumea. Rezultatele au fost completate cu 698 de răspunsuri suplimentare, provenite din sondaje LinkedIn. Acest sondaj stă la baza Ghidului Dentons pentru Inteligență Artificială 2022, care prezintă perspectiva avocaților Dentons asupra problemelor juridice și de reglementare cu care vor trebui să se confrunte companiile care utilizează AI. Ghidul este însoțit de rezumate ale strategiilor guvernamentale și ale evoluțiilor aspectelor de reglementare din Europa, Canada, China, India, Israel și Statele Unite. Raportul complet poate fi accesat AICI.

Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, îmbină talentul și experiența celor 20,000 de profesioniști, inclusiv 12,000 de avocați în mai mult de 200 de birouri din peste 80 de țări, cu provocările și oportunitățile globale. Abordarea policentrică a Dentons și orientarea spre soluții, angajamentul față de incluziune și diversitate, precum și serviciile recunoscute și premiate, confruntă status quo-ul pentru a promova interesele clienților.

Echipa juridică a Dentons din București, sub conducerea managing partner-ului Perry Zizzi, oferă clienților săi o abordare orientată spre rezultate și soluții juridice eficiente. În peste două decenii de activitate în România, Firma a oferit consultanță cu privire la ofertele de piatră de temelie pentru clienții interni și internaționali din mai multe sectoare. Domeniile cheie de practică includ sectorul bancar și financiar, imobiliarele, corporațiile, ocuparea forței de muncă, energia și infrastructura, concurența și litigiile. 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Confruntarea dintre ministrul ungar al Economiei şi guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH) a reizbucnit joi, după o scurtă perioadă de acalmie, ministrul acuzând NBH că nu poate coopera......
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul – decret Erdogan
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul – decret Erdogan
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit ...
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele ...
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...