Imperiul lui Ioan Niculae a intrat în insolvenţă

Tribunalul Teleorman a admis cererea de insolvenţă a mai multor creditori pentru intrarea în insolvenţă a două companii din spatele imperiului condus de Ioan Niculae. Compania InterAgro SRL controlează cea mai mare partea a afacerilor din agricultură şi industrie ale omului de afaceri şi rulează anual peste 1 miliard de lei, în timp ce compania InterAgro SA este considerată "nucleul central al grupului InterAgro".
Economica.net - vin, 05 feb. 2016, 12:25
Imperiul lui Ioan Niculae a intrat în insolvenţă

InterAgro SRL Zimnicea, compania prin care omul de afaceri Ioan Niculae îşi controlează afacerile din agricultură, industrie şi turism, a intrat în insolvenţă, din 2 februarie, după ce Tribunalul Teleorman a admis o cerere în acest sens a mai multor creditori.

„Admite cererile creditorilor SC TEHNOCHIM SRL, KOCH FERTILIZER TRADING SARL, SC WS CONSULT GROUP SRL, SC SOCEP SA CONSTAN?A, SC BAULAND INTERNATIONAL L & M SRL. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de creditorul VENETO BANCA SPA ITALIA MONTEBELLUNA. În temeiul art. 406 C.pr.civ., ia act de cererea de renunţare la judecată formulată de SC WATCH & CATCH SECURITY SRL. În temeiul art. 72 din Legea nr. 85/2014 dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei SC INTERAGRO SRL. În baza art. 73 raportat la art. 45 alin. 1 lit. d şi art. 57 din legea insolvenţei desemnează administrator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Bucureşti SPRL şi ZRP INSOLVENCY SPRL care vor îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 şi 53 alin.1 şi 2 din Legea nr. 85/2014, cu un onorariu de 3500 lei lunar, exclusiv TVA”, se arată în sentinţa dată de instanţă.

Potrivit informaţiilor oferite de site-ul InterAgro, compania ce a intrat acum în insolvenţă este cea mai importantă firmă din grupul controlat de Niculae. „O adevărată imagine în oglindă a nucleului central al Grupului de firme InterAgro, respectiv InterAgro SA, prezentată mai sus, o reprezintă SC InterAgro SRL Zimnicea, şi acest fapt se evidenţiază datorită vastei sfere de activităţi în care acţionează, cu implicaţii în domeniul agricol, industrial, comercial, etc” scrie pe site.

De asemenea, şi cealaltă companie, InterAgro SA, a intrat în insolvenţă. ”Admite cererile creditorilor Piraeus Bank România SA, Axia Nova Property Holdings, Socep SA Constanța, E.ON Energie România SA, T.M.U.C.B. SA și SC Watch&Catch Security SRL, împotriva debitoarei SC Interagro SA. În temeiul art.72 alin.6 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului SC Interagro SA”, se arată în decizia instanței din data de 1 februarie.

Pe site-ul Interagro, compania InterAgro SA este descrisă ca fiind „o companie privată cu capital româno-britanic înființată în anul 1994 care are ca principal domeniu de activitate comerțul exterior cu îngrășăminte chimice pentru agricultură, activând și în alte domenii cum ar fi: cultura cerealelor și a plantelor tehnice și industria alimentară”.

SC INTERAGRO SRL deţine:
50% din capitalul social al SC MULTIFRUCT SRL ce are ca obiect de activitate pomicultura;
55% din capitalul social al SC INTERGAZ SRL, a cărei activitate principală o reprezintă distribuţia şi furnizarea de gaze naturale;
100 % din capitalul social al SC INTERPIPE SRL Zimnicea a cărei activitate principală o reprezintă producerea de ţevi pentru transportul şi distribuţia gazelor şi a apei potabile, pentru protecţia cablurilor electrice şi pentru canalizare;
96.4 % din capitalul social al SC ROMATEST SA;
23.42 % din capitalul social al SC CEREAL COM SA a cărei activitate principală este agricultura;
80.02 % din capitalul social al SC CICALEX SA a cărei activitate principală este producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii”.

De asemenea, InterAgro SRL este şi acţionar la mai multe combinate chimice, multe din ele fiind acum în insolvenţă şi închise. În 2014, InterAgro a înregistrat o cifră de afacere de 1,4 miliarde de lei şi 160 de milioane de lei pierdere.

În acelaşi an, InterAgro SA a avut pierderi de 21,2 milioane de lei (circa 4,8 milioane de euro), după ce în 2013 era pe profit, cu un câştig de aproape 25 de milioane de lei (5,7 milioane de euro). Cifra de afaceri în 2014 a fost de 1,7 miliarde de lei (aproape 400 de milioane de euro), mai mică decât valoarea înregistrată cu un an înainte (2,2 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 500 de milioane de euro).

Ioan Niculae este în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi şase luni în dosarul „Mită la PSD”. El este al treilea cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital, cu o avere de circa 800 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...