Interesul cumpărătorilor pentru tablete a început să scadă. Vânzările au intrat în declin

Livrările globale de tablete vor scădea în acest an cu 4,3% față de anul precedent, până la 145,5 milioane de unități, vânzările fiind afectate de creşterea numărului de boxe inteligente și a ratelor mai mari de schimb valutar, potrivit companiei de cercetări TrendForce.
Lidia Neagu - sâm, 17 nov. 2018, 10:37
Interesul cumpărătorilor pentru tablete a început să scadă. Vânzările au intrat în declin

„Odată cu lansarea de noi dispozitive în era viitoare, care va fi 5G, categoria tabletelor va ajuta mărcile să construiască un viitor strategic, păstrând clienţii de bază și devenind mai influenți în rețeaua globală IoT”, spune Kou-Han Tseng, analist la TrendForce.

Prin urmare, marile branduri nu vor renunța la liniile de tablete, chiar și pe seama reducerii gamei de produse entry level. În special, Google își continuă planurile în ceea ce privește divizia de tablete, iar Huawei se extinde rapid în acest segment, a cărui forță de creștere rămâne în continuare un element cheie pentru performanța globală a pieței tabletelor.

Pentru 2019, TrendForce prognozează livrările globale de tablete la 139,6 milioane de unități, o scădere de 4%.

Ca răspuns la scăderea globală a vânzărilor de tablete la nivel mondial, brandurile de obicei tind să ofere prețuri mai mici pentru a-și păstra clienții, investind mai puțin în dezvoltarea de tablete noi.

Huawei pare să facă exact opusul, iar producătorul din China dezvoltă atât smartphone-uri, cât și tablete noi. Livrările de tablete ale companiei vor crește cu peste 30%, până la mai mult de 14 milioane de unități, cu o cotă de piață de 9,8% în acest an, cu 2,6 puncte procentuale mai mult faţă de 2017.

Astfel, vânzările de tablete ale companiei Huawei vor permite companiei să devină al treilea producător de tablete cel mai mare în acest an, depășind Amazon.

Potrivit statista.com, în trimestrul al treilea al acestui an, Huawei avea o cotă de piaţă de 8,9%, fiind pe locul trei la nivel mondial, în spatele Samsung, care deţine o cotă de piaţă de 14,6% şi liderul pieţei – Apple, cu o cotă de 26,6%.

De asemenea, atenţia Amazon s-a mutat de la tablete către linia sa de difuzoare smart Echo și după trei ani de creștere puternică, gigantul american de e-commerce este de așteptat să înregistreze în acest an vânzări de 13,4 milioane de unități, în scădere cu 1% faţă de anul trecut.

Între timp, Apple a lansat noile modele iPad Pro de 11 inci și 12,9 inci înainte de sărbători. Cu toate acestea, TrendForce prezice că vânzările acestor dispozitive vor fi afectate de faptul că au fost lansate imediat după ce compania a început să vândă noile iPhone.

Chiar dacă încă este lider de piaţă pe segmentul tabletelor, cota de piaţă a companiei americane a început să scadă în ultimii ani. Acest lucru a coincis cu avansul rivalilor de la Samsung, ale căror tablete rulează pe Android, si care a obţinut o creştere a cotei de piaţă, de la 7,3% în ultimul trimestru al anului 2012 la 16,7% in primul trimestru al anului 2018.

Samsung a livrat doar 5,3 milioane de unitati de tablete în acel trimestru, în comparație cu cele 9,1 milioane livrate de Apple, ceea ce a generat venituri de aproape 4,1 miliarde de dolari.

Sistemul de operare Android a depășit iOS-ul celor de la Apple în 2012 și începând din 2018, aproximativ 62,1% din toate tabletele care au fost expediate în întreaga lume au rulat pe sistemul de operare Android. iOS rămâne cel de-al doilea sistem de operare cel mai popular, deținând o cotă de 23,3%, mai arată datele statista.com.

Aproximativ 164 milioane de unități de tablete au fost expediate în întreaga lume în 2017, livrările atingând un maxim de 50 milioane de unități în ultimul trimestru al anului.

TrendForce este un furnizor global de studii de piață privind industriile tehnologice, înfiinţat în urmă cu mai bine de zece ani.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorii nu găsesc energie electrică pentru consumul rețelelor nici la prețuri de 500 de euro/MWh
Distribuitorii nu găsesc energie electrică pentru consumul rețelelor nici la prețuri de 500 de euro/MWh
Companiile de distribuție nu reușesc să cumpere energia pentru consumul propriu tehnologic nici la prețuri de 500 de euro/MWh. Ar fi vânzători, dar cer și mai mult....
Wizz Air își deschide o nouă bază pentru zborurile sale la Suceava
Wizz Air își deschide o nouă bază pentru zborurile sale la Suceava
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi deschiderea unei baze noi în Suceava, extinzându-și operațiunile în ...
Jens Stoltenberg: NATO este gata să suplimenteze numărul trupelor KFOR dacă tensiunile dintre Serbia și Kosovo escaladează
Jens Stoltenberg: NATO este gata să suplimenteze numărul trupelor KFOR dacă tensiunile dintre Serbia și Kosovo escaladează
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel la calm miercuri după o întâlnire cu preşedintele Serbiei, ...
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 ...