Interogările ANAF pentru domeniile „.ro” trebuie să fie realizate numai în situaţii fundamentate – Ministerul Comunicaţiilor

Interogările de date pe care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le va solicita despre deţinătorii de domenii '.ro' trebuie să fie realizate numai pentru situaţii temeinic fundamentate, în conformitate cu legislaţia în vigoare, a afirmat ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la sfârşitul săptămânii trecute cu preşedintele Fiscului, Bogdan-Nicolae Stan.
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 09:39
Interogările ANAF pentru domeniile

‘Este esenţial să ne asigurăm că interogările nu pot fi făcute decât pentru situaţii temeinic fundamentate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Premisele de la care porneşte proiectul sunt corecte. Combaterea evaziunii fiscale, împreună cu interoperabilitatea, sunt deziderate naţionale prin care urmărim să ne aliniem standardelor europene. Această iniţiativă va scurta semnificativ timpul de interacţiune dintre ANAF şi ICI, automatizând o parte importantă a procesului de combatere al fraudei fiscale. Acesta este un pas important dintr-un proces mult mai amplu, care vizează interoperabilitatea la nivel naţional’, a spus Jianu, conform unui comunicat postat pe site-ul ministerului.

La rândul rău, şeful ANAF, Bogdan-Nicolae Stan a menţionat că ideea nu este nouă, singura modificare fiind aceea că transferul de informaţie se va face în mod digital şi nu în format tipărit pe hârtie.

‘Ideea nu este nouă. Accesul la aceste date se putea face şi până acum, în baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală. Diferenţa este că transferul de informaţie se va face în mod digital şi nu în format tipărit pe hârtie. Nevoia încheierii unui Protocol între ANAF şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică derivă din amplificarea numărului tranzacţiilor din mediul online. Evaziunea şi frauda fiscală în domeniul comerţului online au atins cote fără precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie să acceseze datele de identificare ale deţinătorilor domeniilor de internet cu extensia ‘.ro’. Subliniem că interogările de date vor fi făcute exclusiv pentru cazurile în care există suspiciuni, în sensul neînregistrării, nedeclarării şi neplăţii obligaţiilor fiscale, interogările fiind fundamentate de analize de risc temeinice, în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală. Valorificarea datelor obţinute în urma acestui Protocol se va face exclusiv în cadrul activităţilor de control fiscal sau a inspecţiilor fiscale’, a explicat Nicolae-Stan.

Protocolul de colaborare privind schimbul de informaţii dintre ANAF şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) se referă la o aplicaţie tehnică de interoperabilitate care aduce cu sine eficientizarea activităţii ANAF împreună cu optimizarea resurselor implicate în interacţiunea dintre ANAF şi operatorii economici.

Potrivit MCSI, având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, ANAF şi-a asumat obligaţia de a prezenta în mod deschis intenţia de a acţiona în domeniul creşterii colectării şi a prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, proiectul fiind supus spre dezbatere publică. Comparativ cu activitatea de până în prezent, contribuţia proiectului este aceea că elimină solicitările redactate pe suport fizic (hârtie). Proiectul respectă legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, în data de 14 februarie, că va semna cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică Bucureşti (ICI) un protocol de colaborare în vederea schimbului de informaţii.

În acest context, ICI Bucureşti va pune la dispoziţia Agenţiei datele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin privind colectarea veniturilor şi prevenirea şi combaterea evaziunii şi fraudei fiscale. Astfel, protocolul va avea ca obiect colaborarea părţilor în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucureşti ale deţinătorilor domeniilor cu extensia ‘.ro’, înregistrate în serviciul RoTLD.

Fiscul precizează că furnizarea datelor de către ICI Bucureşti se va realiza cu respectarea legislaţiei în vigoare, iar Direcţia Generală Tehnologia Informaţiei din cadrul ANAF va asigura aplicaţia informatică de interogare domeniu/vizualizare răspuns, în scopul obţinerii de informaţii despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din România.

Compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucureşti, va dezvolta un serviciu web prin care se vor transmite informaţiile, conform procedurii comune de lucru, iar proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt lansate în dezbatere publică şi au fost publicate pe site-ul www.anaf.ro.

Te-ar mai putea interesa și
“Turismul energetic” înflorește în sudul Europei. Europenii din nord se mută iarna în zonele mai calde, alungați de scumpirea energiei, iar unii se gândesc să nu se mai întoarcă
“Turismul energetic” înflorește în sudul Europei. Europenii din nord se mută iarna în zonele mai calde, alungați ...
Tot mai mulți locuitori din țările nordice ale Europei se mută în țările calde din sud, pentru a trece peste o iarnă care să fie și mai plăcută dar, mai ales, mai ieftină, în......
Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad: A fost semnat contractul pentru lotul 2 cu spaniolii de la FCC
Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad: A fost semnat contractul pentru lotul 2 cu spaniolii de la FCC
CFR Infrastructură a semnat încă un contract de 1,91 miliarde de lei, finanțat prin PNRR, a anunțat luni ministrul Transporturilor ...
Piața de pavele și prefabricate mici a crescut anul acesta cu 5%, la peste 173 de milioane de euro – Symmetrica
Piața de pavele și prefabricate mici a crescut anul acesta cu 5%, la peste 173 de milioane de euro – Symmetrica
Piața de pavele și prefabricate mici a crescut anul acesta cu 5%, la peste 173 de milioane de euro, potrivit companiei ...
Mazda s-a înconjurat de parteneri pentru a susține electrificarea gamei de produse
Mazda s-a înconjurat de parteneri pentru a susține electrificarea gamei de produse
Japonezii de la Mazda au anunțat revizuirea planului de afaceri elaborat în 2019, mizând acum pe investiții de 10,6 miliarde ...