UE îi despăgubeşte pe românii care au produs prea multe legume şi fructe

Producătorii români de legume şi fructe afectaţi de embargoul impus de Rusia pe piaţa din UE vor fi despăgubiţi pentru cantătăţile pe care le-au retras de pe piaţă, nu le-au recoltat sau le-au recoltat înainte de coacere. Banii vin de la Comisia Europeană.
Alina Stanciu - mie, 15 oct. 2014, 08:49
UE îi despăgubeşte pe românii care au produs prea multe legume şi fructe

Producătorii români de legume şi fructe vor beneficia de sprijin financiar pentru cantătăţile pe care au fost nevoiţi să le retragă din piaţă, să nu le recolteze sau să le culoage mai devreme, ca urmare a embargoului impus de Rusia statelor membre. Potrivit unui proiect de Ordin elaborat de către Ministerul Agriculturii şi aflat în deuzbatere publică, sprijinul financiar excepțional se va acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor precum și producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizații pentru  activitățile desfășurate începând cu data de 30 septembrie 2014. Despăgubirile se vor acorda în limita a 3.000 de tone pentru 12 tipuri de legume şi fructe, printre care tomate, morcovi,ardei dulci, varză, castraveţi, mere, pere , prune sau struguri de masă. Cantitatea de 3.000 de tine este maximum admis de UE pentru fiecare membru în parte.

Pentru a putea beneficia de sprijinul financiar, producătorii trebuie să se adreseze Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care primeşte, înregistrează şi gestionează notificările şi cererile de plată depuse. Cererile trebuie depuse  la centrele județene APIA până la data de 31 ianuarie 2015.

Cuantumul ajutorului variază în funcţie de cantităţi şi sortiment şi poate fi consultat aici 

Comisia Europeană a emis pe 29 septembrie un Regulamet Delegat (1031/2014) prin care se stabilesc normele privind măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar ale Uniunii pentru organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor. Aceasta după ce fusese adoptat un alt Regulament prin care se stabileau sume maxime de sprijin pentru retrageri,merecoltare sau recoltări înainte de coacere.

Amintim faptul că pe 7 august anul curent guvernul rus a introdus o interdicţie asupra importurilor în Rusia a anumitor produse provenite din Uniune, printre care fructele şi legumele.Această interdicţie a creat un risc serios de perturbare a pieţei din cauza scăderii semnificative a preţurilor.   

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...