INTERVIU Andrzej Gladki, Xiaomi CEE & Nordics: România este pe locul 3 din cele 26 de ţări din regiune. Avem planuri să deschidem încă un magazin la finalul anului

Producătorul chinez de tehnologie Xiaomi a deschis de curând cel de-al doilea magazin al său din România, ocazie cu care am stat de vorbă cu Andrzej Gladki, Deputy General Manager Xiaomi CEE & Nordics despre planurile companiei în România, telefoane pliabile şi inovaţie.
Lidia Neagu - joi, 09 sept. 2021, 22:03
INTERVIU Andrzej Gladki, Xiaomi CEE & Nordics: România este pe locul 3 din cele 26 de ţări din regiune. Avem planuri să deschidem încă un magazin la finalul anului

Andrzej Gladki are o experienţă internaţională de peste 15 ani în vânzări, marketing, product management, parteneriate şi management de echipe. Este angajat Xiaomi din 2019 unde supervizează activitatea din 26 de ţări şi s-a implicat personal atât la inaugurarea primului magazin, din Mega Mall, cât şi la celui de-al doilea, din Sun Plaza.

„M-am implicat personal (n.r – în deschiderea magazinului), pentru că România este o piață foarte importantă pentru noi. De aceea, am fost de la început super implicat în România, pentru că atunci când m-am alăturat companiei, la începutul anului 2019, șeful meu m-a întrebat ce piețe, în afară de Polonia, pot avea potenţial de dezvoltare. Bineînțeles, România a fost alegerea mea clară. De asemenea, Ungaria. Deci, de aceea am fost de la început implicat și chiar am deschis, în 2019, magazinul din Mega Mall. Apoi am construit echipa, am început să dezvoltăm afacerea. (…) Mai glumesc şi spun că devin jumătate român. Și, bineînțeles, pandemia a oprit totul”.

Rep: Ați spus în discursul de inaugurare al noului magazin că România este o piață foarte importantă pentru Xiaomi, dar ce înseamnă asta mai exact?

Să spunem că mărimea contează. În regiunea noastră, România este cea mai mare piață după Polonia și Ucraina. Deci, din acest punct de vedere, este clar că este mai mare decât toate celelalte piețe. Adică, după aceste trei pieţe, fiecare este semnificativ mai mică, cum ar fi Cehia ori Ungaria sau Austria. Deci, mărimea este un lucru, iar apoi România este un fel de piață clasică a scenei. De aceea, pentru aceste piețe, știm, suntem siguri că modelul nostru de afaceri și abordarea noastră tocmai mi-a arătat că funcționează foarte bine. Așa că suntem încrezători că vom avea succes, chiar dacă pandemia ne-a oprit pentru o vreme. Cu siguranță avem apetit și vedem încă multe oportunități de creștere a afacerii. Pentru că, în ceea ce privește cota de piață și prezența, suntem în multe, multe locuri mult mai avansați. Așadar, mai sunt încă multe de făcut în România.

Unii oameni întreabă câte magazine avem în Polonia? 24. În Cehia? 23. Iar acesta este al doilea magazin din România. Iar Ucraina are 30. În momentul de față, nu este vorba despre numărul de magazine, câte sunt planificate sau mai știu eu ce. Nu contează. Trebuie să începem cu câteva magazine și apoi să vedem performanța, comportamentul, iar apoi să analizăm. De asemenea, acest lucru este legat de structura țării, cum ar fi: mărimea şi numărul orașelor. Știți, Bucureștiul este cumva simplu, voi spune, dar într-o ţară există o zonă urbană și o zonă rurală. Și fiecare țară este diferită. Și acesta este factorul de urbanizare. Cu siguranță, vom deschide magazine în alte orașe.

Când vom vedea un magazin în afara Bucureștiului?

Cât de curând posibil. Sper că dacă va fi posibil, poate anul acesta. Adică, este un obiectiv și pentru echipa locală și pentru partenerul nostru. Eu personal m-aș bucura să începem primul în afara Bucureștiului anul acesta, dar deocamdată nu este nimic confirmat. Acum ne concentrăm pe acesta și apoi discutăm de următorul la București, dar sper că este foarte clar că avem candidați orașe, cum ar fi: Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Constanța. Acum facem un brainstorming, dar, de asemenea, acest lucru este legat de accesibilitatea locațiilor. Deci, este nevoie de o analiză și de negocieri. Așa că vom insista cu siguranță, pentru că există spațiu pentru mai multe magazine.

Aşadar,planul este să deschideți încă un magazin în București înainte de a ieși din capitală?

Permiteți-mi să o spun altfel. Există piaţă pentru mai multe magazine în București în ceea ce privește procesul, să spunem. Adică, nu există un răspuns simplu. Se pare că suntem un pic mai avansați în a discuta despre următorul în București. Dar asta se poate schimba într-o singură întâlnire. O întâlnire poate schimba planurile pentru că există un anumit număr de aranjamente. Așa că, deocamdată, aș spune că, probabil, un al treilea magazin la București este mai realist. Dar, știți, într-o săptămână se poate schimba complet.

Rolul dumneavoastră este regional. Ați observat asemănări sau diferențe în comportamentul consumatorilor, în ceea ce îşi doresc de la un telefon sau de la alte dispozitive din ecosistemul IoT al Xiaomi?

Practic, oamenii în ceea ce privește smartphone-urile au nevoi mai mult sau mai puțin sunt comparabile. Iar aceste 3 piețe, în special, sunt foarte comparabile între ele. În Europa Centrală şi de Est, din cauza particularităţilor economice, clienții sunt mai rezonabili. Aș spune că acesta este motivul pentru care Xiaomi funcționează super eficient acolo, pentru că venim cu un preț bun, cu calitate și accesibilitate. Oamenii respectă acest lucru, pentru că, în regiunea noastră, consumatorii iau în considerare bugetul. Adică, desigur, există un şi oameni cărora nu le pasă şi aruncă bani pe orice. La fel ca la mașini. Dar, majoritatea clienților, vor să-și cheltuiască bine banii, să fie siguri că aceasta este alegerea bună, calitatea bună și așa mai departe. De exemplu, Europa de Vest sau țările nordice sunt mai bogate. Deci, practic, ei urmează din ce în ce mai mult emoțiile sau unele tendințe din piaţă. De aceea, cred că piețele CEE, cum ar fi Polonia, România Ungaria, Serbia, Bulgaria, Croația sunt mai mult sau mai puțin similare, desigur, există diferențe economice, dar, în general, ca regiune este foarte, foarte asemănătoare.

De asemenea, cred că este clar vizibil faptul că vânzările prin operatorii de telecomunicaţii sunt încă importante, chiar dacă piața liberă este în creștere. Dar totuși, operatorii sunt cei care stabilesc cu adevărat tendințele. Așadar, aș spune că impactul este mai mare asupra multor operatori de pe piață, care stabilesc, să spunem, tendințele în mintea clienților (…) Și cred că acest impact în regiunea noastră, impactul operatorilor, este mai mare. Ponderea vânzărilor operatorilor este mai mare decât în Europa de Vest.

Cu cât de mult este mai mare?
Cred că ponderea operatorilor din regiune este, aș spune, cu 20% mai mare decât în Europa de Vest. Așadar, importanța este, de asemenea, mai mare din punct de vedere economic.
Doriți să vă extindeți canalele de vânzări pe piaţa liberă sau de la operatorii de telefonie mobilă din România?

Facem acest lucru în mod constant și permanent, iar acest lucru este mai presus de construirea încrederii în noi. Vreau să spun, că suntem unul dintre cei doi jucători importanți, pentru că suntem, de fapt, știți, în regiune, suntem numărul 1.

Așadar, aș spune că este vorba despre convingerea partenerilor din România că, „hei, nu mai este vorba de o singură companie care domină și deține mai mult de jumătate din piață”. Este ca și cum am avea doi grei pe piață, inclusiv Xiaomi, pentru că aceasta este realitatea, dacă ne uităm la restul regiunii. Așa că, așa cum am spus, poate că se întâmplă cu o oarecare întârziere cauzată de pandemie, dar în momentul de față suntem cu siguranță mulțumiți de progrese.

De asemenea, suntem în creștere pe piața liberă, în creștere pe canalele operatorilor. Anul trecut a fost destul de greu să convingem operatorii să înceapă colaborarea. Dar, în cele din urmă, am început să o facem. Și au existat chiar și cazuri în care au fost șocați de modul în care au început. Apoi, brusc, au spus: „Bine, avem nevoie de mai mult, pentru că se vinde foarte bine”. Pentru că eu cred că Xiaomi se află într-un moment foarte bun. Marca este recunoscută, clienții cunosc marca și înțeleg că această companie este interesantă să livreze și alte produse. Deci, există o atracție naturală din partea clienților pentru marca noastră. Chiar înainte ca Xiaomi să vină în Europa, pentru că Polonia a fost, de fapt, prima țară din Europa în care am venit. Iar compania era foarte faimoasă. Am lucrat pentru un operator pe atunci și urmăream Xiaomi din 2013, cu câțiva ani înainte de a intra în Europa.
Și oamenii importau lucruri din China, pentru că acesta era un brand foarte faimos, mai ales pentru un pasionat de tehnologie. Așa că eu cred că acesta este cu siguranță avantajul nostru clar. De aceea, această atracție din partea clienților ne ajută puțin și îi determină pe partenerii noștri să aibă mai multă încredere în noi.

Xiaomi se află în prezent pe locul al doilea în vânzările de smartphone-uri. De asemenea, Samsung, care se află pe primul loc, tocmai a lansat noua serie de telefoane pliabile. Când vom vedea în Europa Mi Mix Fold?

Ne gândim să aducem telefonul pliabil anul viitor în Europa. În prezent, produsul este disponibil doar în China. Același lucru este valabil și pentru Xiaomi Mix 4 care există pentru China. Așa că ne gândim să adăugăm și noi produse, mai subțiri, mai potrivite, mai accesibile. Dar sperăm că, în ceea ce privește accesibilitatea, în ceea ce privește componentele, cred că va fi posibil din punct de vedere tehnic pentru că există anumite limitări naturale în ceea ce privește durabilitatea, structura costurilor și așa mai departe. Așadar, din perspectiva concurenților noștri, ei conduc piaţa în această direcție în mod intensiv. Înțeleg lucrul acesta și îl respect. Ei sunt producătorii în acest sens. Așadar, aceasta este evoluția lor naturală, care îi împinge în această direcție. Respect pe deplin acest lucru, dar noi suntem deja în acest joc, nu încă în Europa. Dar sper ca anul viitor să aducem și noi produse noi în Europa.

Ce părere aveți despre telefoanele pliabile ca tendință generală pentru următorii cinci ani?
Este prea devreme să ne pronunțăm. Cred că există mari semne de întrebare în ceea ce privește mai ales durabilitatea. Conceptul în sine pare promițător. Acesta ar putea fi următorul „Big Thing” de pe piaţă, pentru că întotdeauna tot ceea ce a simplificat interacțiunea oamenilor cu tehnologia devine un pas important. La fel ca mouse-ul în trecut pentru calculator, trecerea de la partea cu tastatura a telefonului la ce avem în prezent este ca o lebădă neagră, „un disruption” major care a schimbat totul.
Deci, acum putem spune că am finalizat smartphone-ul ca produs, de la a deveni mai mare la a obține mai multă capacitate a bateriei, putere de procesare a memoriei. Este o evoluție, nu o revoluție. Și, bineînțeles, întrebarea este care va fi următorul”Big Thing”, următoarea lebădă neagră care va schimba totul. Poate vocea, poate un control vocal sau comanda de ecrane pliabile sau nu știu. Adică, în principiu, cred că este cu siguranță o tendință de a lucra, de a se dezvolta, iar timpul ne va arăta dacă acesta este ” The Big Thing” sau doar ceva temporar. Au existat o mulțime de lucruri, cum ar fi ecranele 3D, de exemplu, în smartphone. Și au dispărut, așa că vom vedea. Dar cu siguranță, cred că pare promițător.

Lucrează Xiaomi la un telefon pliabil şi în stil clamshell sau doar cu închidere clasică precum o tabletă?
În laboratoarele noastre lucrăm la toate lucrurile posibile. Dar produsul nostru disponibil în China este pliabil tradițional.

Devine din ce în ce mai dificil să inovezi în categoria smartphone-urilor?
Cu siguranță! Așa cum am spus, este ca o evoluție. Așadar, este foarte dificil să schimbi complet lumea. Dar, Xiaomi a fost întotdeauna puternică și adevărată. Și cred că punctul nostru forte este să construim un echilibru frumos al funcțiilor și să le livrăm la un preț foarte accesibil pentru client. Aceasta este rețeta noastră în ceea ce privește smartphone-urile. Deci, să spunem că valoarea câştigătoare pentru factorul bani, este un echilibru adecvat între caracteristici. Dar caracteristicile au un ABCD. A pentru calitate, B pentru capacitatea bateriei, plus viteza de încărcare. Cred că suntem unul dintre liderii din acest moment în ceea ce privește viteza de încărcare. De asemenea, aș spune că încărcarea fără fir este în creștere spectaculoasă. C pentru calitatea camerei foto. Și, bineînțeles, există diferite modalități, cum ar fi mai multe obiective, mai mulți megapixeli, dar, în general, pentru a crește calitatea camerei. Și D pentru afișaj – mai clar, mai mare, ratele de reîmprospătare sunt în creștere. Totul este să găsești echilibrul potrivit și să îl oferi la un preț bun.

Dar să construiești ceva revoluţionar nu este, bineînțeles, ușor, pentru că, pentru mine, putem spune că smartphone-ul, ca o categorie de produs îşi atinge maturitatea. Ca și în trecut, am avut tastaturi, slider-uri, clamshell-uri, orice. Adică, toată lumea a încercat să fie foarte inovatoare. A fost interesant.

Dar apoi cineva a ajuns la rețeta perfectă (n. red – Steve Jobs). Ei bine, asta este: acest bloc plat, este modalitatea perfectă de a interacționa cu tehnologia, prin atingere. Și totul a devenit brusc plictisitor, dar nu pentru că industria și clienții au ajuns la un super concept final. Același lucru se poate spune și despre calculatoare. Adică, pentru noi, am avut, știți, desktop-urile, am avut acele „towers”. Dar, în cele din urmă, am ajuns cu toții la notebook. Și acesta este ca și cum ar fi conceptul final după ani de zile de dezvoltare. Și acesta este conceptul final bun. La fel și cu computerele, care au devenit mai ușoare, mai rapide, mai moderne, cu mai multă capacitate. Este mai mult sau mai puțin similar.

Care este cel mai bine vândut gadget Xiaomi în România?

Nu este atât de diferit de suspecții obișnuiți: wearables, trotinete, aspiratoare și purificatoare de aer. Dar acestea sunt categoriile vedetă în care dominăm piaţa. Și acest lucru funcționează peste tot. Suntem super puternici în aceste categorii și România nu este diferită.

Cât de important este să ai magazine fizice pentru succesul brandului?
Este super important pentru că nu este doar un canal de vânzări. Bineînțeles că este. Dar, în afară de a fi un canal de vânzări, este un fel de showroom în acest magazin. Astfel, clienții pot vedea absolut tot portofoliul și nu doar smartphone-urile. Pentru smartphone-uri, puteți merge la operatori, dar și la retaileri. Dar, în special pentru acest ecosistem, unele dispozitive sunt uneori exotice sau greu de înțeles pentru clienți. Astfel, aceștia pot veni, pot atinge, simți și vedea produsul și apoi pot decide dacă îl cumpără sau nu și de unde să îl cumpere. Cred că acesta este, de asemenea, un fel de instrument de marketing și un rol de showroom. Și, nu în ultimul rând, în multe cazuri, acesta este punctul de întâlnire pentru întâlniri distractive, deoarece avem o societate de fani. Există, de asemenea, întâlniri în multe țări, care oferă evenimente distractive și, de asemenea, întâlniri cu mass-media. Avem evenimente de lansare mai mici, de exemplu. Astfel, putem invita un grup de jurnaliști și, poate, niște evenimente mai mici și putem prezenta câteva produse noi. Există anumite reguli și, de aceea, pentru Xiaomi, este un pilon super important al strategiei de dezvoltare a acestei rețele. Și avem deja mai mult de 100 în regiunea noastră şi încă nu s-a terminat. Așa că, cu siguranță, vor fi mult mai multe care vor urma

Cum a fost primit cel mai nou smartphone, seria Note 10, pe piața din România, comparativ cu Polonia?
Există câteva variante de telefoane din seria Note 10. Acesta este pâinea și untul. Este ca și cum ar fi specialitatea noastră. Aceasta este familia noastră de produse, iar fiecare generație are un super succes. Și acesta este unul dintre producătorii de volum general. Iar România nu este diferită.

OK, dar şi-a atins obiectivele de vânzări?
Da. Suntem absolut mulțumiți de vânzări.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi S.A. și Maria Trading SRL intenționează să preia Aqua Bilbor......
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru ...
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...