Interviu – Ministrul Sănătăţii: Părinţii care refuză vaccinarea nu vor putea înscrie copiii în colectivitate. Pot găsi alternative educaţionale

Părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaţionale, afirmă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, într-un interviu acordat News.ro. "Dacă un părinte refuză vaccinarea, are posibilitatea să acceseze alte variante de educaţie şcolară colectivă", susţine Bodog, care spune că s-a consultat şi cu specialişti în educaţie şi că nu există o problemă de acces la şcoală.
Economica.net - mar, 01 aug. 2017, 08:28
Interviu - Ministrul Sănătăţii: Părinţii care refuză vaccinarea nu vor putea înscrie copiii în colectivitate. Pot găsi alternative educaţionale

Florian Bodog vorbeşte în interviul acordat News.ro despre sancţiunile prevăzute în proiectul legii vaccinării, spunând că pot fi sancţionaţi atât părinţii care refuză să îşi vaccineze copilul, cât şi autorităţile, inclusiv ministrul Sănătăţii, pentru lipsa de decizie. El vorbeşte şi despre implicarea direcţiilor de sănătate publică în campania al cărei scop este de a-i convinge pe părinţi să îşi imunizeze copiii şi despre efectele deciziei de a înlocui şefii direcţiilor de sănătate din cinci judeţe.

Ministrul spune, referindu-se la prevederea potrivit căreia părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi pot înscrie copiii în colectivitate, că a discutat cu ministrul Educaţiei şi cu specialişti în educaţie şi că există şi posibilităţi alternative de învăţământ la care aceşti părinţi pot recurge în cazul în care îşi asumă faptul că refuză imunizarea copilului. „Poate vor fi instituţii private care vor accepta aceşti copii”, a afirmat Bodog.

Ministrul Sănătăţii vorbeşte şi despre corupţia din spitale, despre „tunurile” prin achiziţii directe, susţinând că vor fi luate măsuri care vor impune achiziţii centralizate, precum şi despre birocraţia din sistem şi „tonele” de hârtii cerute pacienţilor.

În interviul pentru News.ro, ministrul Sănătăţii se referă şi la informaţiile apărute în spaţiul public în ultima perioadă privind remanierea sa şi susţine că acestea au fost lansate pentru că „au fost deranjate anumite interese”.

Reporter: Pentru prima dată, prin proiectul legii vaccinării părinţii pot fi sancţionţi dacă nu se prezintă cu copilul la vaccinarea obligatorie?

Ministrul Florian Bodog: Există sancţiuni pentru părinţii care nu se prezintă la medic sau pentru părinţii care refuză să fie informaţi cu privire la vaccinare. Pentru aceştia există sancţiuni, amenzi. Acum, proiectul este pentru a doua oară pe circuit interministerial, pentru a fi avizat şi în funcţie de observaţiile care se vor face vom revedea proiectul.

Rep.: Aşadar când va fi gata forma finală a proiectului, când va fi pusă legea în aplicare?

Ministrul Florian Bodog: Forma finală va fi doar după ce vor fi date şi avizele interministeriale, cu care vom intra în Guvern şi apoi proiectul va merge în Parlament. Legea va deveni aplicabilă cât mai reprede posibil, cred ca va fi aprobtă în Parlament până la sfârşitul acestui an. Noi, în paralel, vom lucra şi la Normele de aplicare, care vor fi puse în transparenţă decizională. Nu s-a cerut aprobarea pe acest proiect prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, dar cred că în Parlament va trece repede, pentru că au fost ample dezbateri pe acest subiect. Premierul mi-a cerut ca tot ceea ce este în spatele acestei legi să meargă în paralel cu aprobarea ei în Parlament. Vom avea toate mecanismele cu care să acţionăm ca legea să fie eficientă. Nu vreau să facem achiziţie de vaccin pe procedură de urgenţă.

Rep.: Revin – apare, pentru prima dată, în acest proiect, obligativitatea vaccinării cu vaccinul din programul obligatoriu. Atfel, copiii, respectiv elevii, nu vor putea fi înscrişi într-o unitate de învăţământ, dar învăţământul este obligatoriu. Cum se împacă aceste două prevederi?

Ministrul Florian Bodog: Da, este obligatoriu, dar am discutat şi cu ministrul Educaţiei şi cu specialişiti în educaţie şi există şi posibilităţi alternative de învăţământ pe care părinţii şi le pot asuma în cazul în care îşi asumă că refuză vaccinarea. Repet, părintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea, are posibilitatea să scrie acest lucru şi să îşi asume responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea. Orice i se întâmplă copilului sau cuiva din comunitate, părintele şi-a asumat această responsabilitate.

Rep: Deci, părintele care refuză vaccinarea îşi caută un sistem de educaţie alternativ.

Ministrul Florian Bodog: Nu cred că este o problemă de acces la educaţie, poate vor fi instituţii private care vor accepta aceşti copii. Eu mă pun în situaţia unui părinte. Sunt foarte mulţi care îmi scriu. Sigur, şi pro, şi contra. Dar, şi mai mulţi îmi spun „de ce expuneţi copiii noştri la contactul cu copiii nevaccinaţi?” Eu nu expun. Eu am scris în această lege, am discutat şi cu ministrul Educaţiei – accesul în serviciile publice de învăţământ va fi condiţionat fie de un calendar de recuperare a vaccinării, fie de prezentarea avizului epidemiologic cu privire la respectarea calendarului de imunizare obligatoriu. În lege spunem că, pentru a participa la o formă de şcolarizare de tip colectivitate, fiecare copil trebuie să prezinte dovada că este sănătos, şi că este vaccinat. Mi se pare absolut normal. Dacă un părinte refuză vaccinarea, are posibilitatea să acceseze variante de educaţie şcolară colectivă.

Rep.: Aşadar, câte vaccinuri obligatorii vor fi?

Ministrul Florian Bodog: Vor fi şapte vaccinuri obligatorii – cinci dintre ele care se fac la vârste mici, unul la şase ani şi unul la 14 ani. În cadrul Programului Naţional de Vaccinare se utilizează şapte vaccinuri: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la naştere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2,4 şi 11 luni), BCG (se administrază la naştere), hexavalant (se administrează în trei doze la 2, 4 şi11 luni), tetravalent (la şase ani), ROR (se administrează la 1 an şi la 5 ani), şi dTPa – diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani).

Rep.: Care este cea mai importantă reglementare din acest proiect al Legii vaccinării?

Ministrul Florian Bodog: Proiectul este foarte important de la un capăt la celălalt, odată că ne permite, în paralel cu decizia pe care am luat-o împreună cu ministrul Finanţelor, să avem bugete multianaunale şi acum la rectificarea bugetară ni se vor aloca credite de angajament multianunale doar pentru programul de vaccin, în aşa fel încât să putem derula achiziţiile în avans. Pe lângă aceste bugete multianunale, noi vom putea, prin legea vaccinării, să achiziţionăm stocuri tampon, adică o cantitate de vaccin pentru şase luni, care să constituie un stoc pentru cazurile în care apar probleme de producţie. Bugetul multianunal se creionează prin credite de angajament pentru patru ani. Banii pentru vaccinuri se angajează din acest an, banii pentru stocuri de rezervă intră în vigoare cu 1 ianuarie 2018. Va fi un consens politic pe această lege. Acum, revin eu – să ştiţi că există sacţiuni nu numai pentru părinţi, ci pentru toţi cei responsabili, inclusiv pentru ministru.

Interviul integral este pe News.ro

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...