Intesa Sanpaolo a achitat integral împrumutul de 36 mld. euro obţinut de la Banca Centrală Europeană

Intesa Sanpaolo SpA a achitat integral împrumutul de 36 miliarde de euro (49 miliarde de dolari) luat de la Banca Centrală Europeană (BCE) în perioada de vârf a crizei financiare, au declarat, pentru Wall Street Journal, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 14:02
Intesa Sanpaolo a achitat integral împrumutul de 36 mld. euro obţinut de la Banca Centrală Europeană

Intesa, a doua bancă după active, a plătit aproximativ 15 miliarde de euro până în noiembrie. De atunci, banca a achitat restul de 21 miliarde de euro, susţin sursele. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Băncile din zona euro au achitat până acum peste 500 miliarde de euro (3,49 miliarde de dolari) din împrumuturile acordate de BCE.

Decizia Intesa de a achita în avans împrumuturile de la BCE indică o redresare a sistemului bancar european. Câteva instituţii de creditare din Europa au anunţat recent emiterea de noi acţiuni şi accelerarea vânzărilor activelor mai puţin importante, pentru a-şi întări situaţia financiară.

Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.

Săptămâna trecută, Intesa Sanpaolo SpA a anunţat că a ajuns la un acord privind vânzarea subsidiarei sale din Ucraina, Pravex-Bank, pentru 74 milioane de euro către CentraGas Holding GmbH.

Intesa a precizat că această tranzacţie, care ar urma să se finalizeze în următoarele 3 – 6 luni, va avea un impact negativ asupra bilanţului său de aproximativ 100 milioane de euro.

De asemenea, banca italiană a informat că a semnat un memorandum de înţelegere privind vânzarea pachetului de 19,9% pe care îl deţinea la compania chineză de asigurări Union Life pentru 146 de milioane de euro. Participaţia la Union Life era deţinută de subsidiara Intesa Sanpaolo Vita. Intesa a estimat că această tranzacţie va avea o contribuţie pozitivă de aproximativ 30 de milioane de euro la rezultatele sale.

Pe piaţa din România, Intesa Sanpaolo Bank România avea, la finalul lunii septembrie, peste 800 de angajaţi şi circa 100.000 clienţi. Instituţia bancară deţine în prezent, la nivel local, în total 76 de unităţi (44 de sucursale şi 32 de agenţii). În România, istoria locală a acestei entităţi financiare începe din anul 1996, iar din ianuarie 2008 numele băncii a devenit Intesa Sanpaolo Bank. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum pe piaţa locală prin Intesa Sanpaolo Bank, dar şi prin Intesa Sanpaolo Leasing, Intesa Sanpaolo Real Estate România şi Exelia, companie specializată în servicii de suport şi operaţiuni back office.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...