Intesa Sanpaolo a înregistrat în 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă de retail din Italia, a înregistrat în 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro (6,25 miliarde de dolari), din cauza creditelor neperformante şi a reducerii valorii unor subsidiare, transmit Wall Street Journal şi Reuters.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 08:23
Intesa Sanpaolo a înregistrat în 2013 pierderi nete de 4,55 miliarde de euro

Pierderile ar fi fost şi mai ridicate dacă banca nu ar fi înregistrat un câştig net de capital înainte de taxe de 2,56 miliarde de euro, în urma reevaluării participaţiei sale de aproximativ 40% la Bank of Italy. Analiştii se aşteptau la un profit net de 1,09 miliarde de euro în 2013.

Intesa a pus deoparte 7,1 miliarde de euro pentru a acoperi creditele neperformante, care au devenit o problemă majoră pentru creditorii italieni, din cauza recesiunii profunde cu care se confruntă a treia economie a zonei euro.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Intesa a urcat la 12,3% la sfârşitul anului trecut, de la 11,2% la 30 septembrie 2013, fiind unul din cele mai ridicate din Italia.

Intesa Sanpaolo a raportat pentru trimestrul patru din 2013 pierderi nete de 5,19 miliarde de euro (7,13 miliarde de dolari) comparativ cu pierderi nete de 83 de milioane de euro în perioada similară din 2012, în timp ce analiştii estimau pierderi de 35 de milioane de euro.

Banca a propus acordarea de dividende în numerar de 0,05 euro pe acţiune pentru 2013, la fel ca în 2012.

Intesa a anunţat un plan strategic pentru perioada 2014 – 2017, conform căruia va ajunge la un profit net anual de 4,5 miliarde de euro în 2017.

În ianuarie, Intesa Sanpaolo SpA a achitat integral împrumutul de 36 miliarde de euro (49 miliarde de dolari) luat de la Banca Centrală Europeană (BCE) în perioada de vârf a crizei financiare, au declarat, pentru Wall Street Journal, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Intesa, a doua bancă după active, a plătit aproximativ 15 miliarde de euro până în noiembrie. De atunci, banca a achitat restul de 21 miliarde de euro, susţin sursele. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Băncile din zona euro au achitat până acum peste 500 miliarde de euro (3,49 miliarde de dolari) din împrumuturile acordate de BCE.

Decizia Intesa de a achita în avans împrumuturile de la BCE indică o redresare a sistemului bancar european. Câteva instituţii de creditare din Europa au anunţat recent emiterea de noi acţiuni şi accelerarea vânzărilor activelor mai puţin importante, pentru a-şi întări situaţia financiară.

Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.

Pe piaţa din România, Intesa Sanpaolo Bank România avea, la finalul lunii septembrie, peste 800 de angajaţi şi circa 100.000 de clienţi. Instituţia bancară deţine în prezent, la nivel local, în total 76 de unităţi (44 de sucursale şi 32 de agenţii).

În România, istoria locală a acestei entităţi financiare începe din anul 1996, iar din ianuarie 2008 numele băncii a devenit Intesa Sanpaolo Bank. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum pe piaţa locală prin Intesa Sanpaolo Bank, dar şi prin Intesa Sanpaolo Leasing, Intesa Sanpaolo Real Estate România şi Exelia, companie specializată în servicii de suport şi operaţiuni back office.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...