Intrările de capital pe bursa de la Atena au depăşit 1,5 miliarde de euro în ultimele şase luni

Fonduri străine de peste 1,5 miliarde de euro au intrat pe piaţa bursieră elenă din iunie, când Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă, a anunţat luni publicaţia 'Naftemporiki', transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 12:08
Intrările de capital pe bursa de la Atena au depăşit 1,5 miliarde de euro în ultimele şase luni

Fondurile străine s-au concentrat pe privatizările din Grecia şi majorarea capitalului băncilor, intrările de capital compensând ieşirile înregistrate înainte de vara anului trecut, când se vehicula ieşirea ţării din zona euro.

În ultimele şase luni, capitalizarea de piaţă a crescut cu 33%, susţine ziarul elen. În iunie, Grecia a devenit prima naţiune dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici de referinţă şi soluţii de management al riscurilor financiare MSCI, după ce indicele bursei de la Atena a scăzut din 2007 cu 83%.

Majorarea intrărilor de capital se datorează preţului scăzut al acţiunilor şi aşteptărilor unei redresări semnificative, precum şi perspectivei ca bursa de la Atena să beneficieze de plasarea sa în rândul pieţelor emergente, care ar urma să aducă intrări de capital de până la trei miliarde de euro.

În 2012, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmând ca o decizie finală să fie luată în 2013. Decizia MSCI a venit în urma anunţului companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co potrivit căruia aceasta îşi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra.

Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari.

Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, dar ar putea reveni pe creştere anul viitor, conform estimărilor autorităţilor de la Atena

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...