1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

News

Intrebările despre televiziunea digitală la care Ministerul Comunicaţiilor nu vrea să răspundă

În două săptămâni România trebuie să treacă la televiziunea digitală terestră, conform angajamentului de la Geneva,  dar acest lucru este departe de a se întâmpla. 

30 mai, 2015 | ECONOMICA.net

În vara anului trecut,  Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații a acordat prin licitație trei multiplexuri naționale de televiziune digitală, printre care și cel care va transmite free to air canalele Televiziunii Române companiei RADIOCOM, controlată de Ministerul Pentru Societatea Informațională (Ministerul Comunicațiilor), companie care nici până acum nu a organizat licitația.

Consiliul de administrație al RADIOCOM, l-a revocat din funcție în luna martie a acestui an pe  Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de performanţă, întârzierii procesului de implementare a televiziunii digitale şi nerespectării unor hotărâri ale MSI cu privire la acest proiect.

Întrebați de ECONOMICA.NET despre sancțiunile pe care le va suporta acest om de natura civilă sau penală pentru ratarea unui obiectiv ca introducerea televiziunii digitale DVB T2 în data de 17 iunie a acestui an, cei de la RADIOCOM nu au dorit să furnizeze un răspuns, fiind necesare niște aprobări din partea MSI. 

Într-un interviu acordat ECONOMICA.NET anul trecut de ministrul de atunci Răzvan Cotovelea acesta nici nu își punea problema ratării acestui obiectiv și chiar vorbea de relansarea comercială a RADIOCOM care să ofere pachete integrate de comunicații și televiziune pentru clienții rezidențiali,  lucru pe care încă îl așteptăm și din partea actualului ministru.

În data de 24 aprilie 2015, MSI a emis o propunere de proiect „Lege privind unele măsuri pentru asigurarea tranziției de lateleviziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional”, proiect care ar împinge data limită pentru lansarea televiziunii digitale către 31 decembrie 2016.

“Proiectul de lege propune data de 31 decembrie 2016 ca dată limită până la care pot continua emisiile în banda VHF, în următoarele condiții:

  1. emisia nu produce interferențe stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte;
  2. emisia nu beneficiază de protecție radio din partea stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte;
  3. frecvenţele radio să fie asignate, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic.”

Dar până la urmă când o să avem televiziune digitală terestră? De ce România nu este capabilă să respecte un termen asumat la nivel internațional? De ce a trebuit ca directorul RADIOCOM să fie demis pentru încapacitatea de a respecta obligațiile privind privind lansarea DVB T2 abia cu trei luni înainte de termenul asumat? Cine va plăti pentru că românii nu au acces la servicii de televiziune digitală terestră?

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO