Introducerea monedei unice ar avea efect pozitiv asupra afacerilor companiilor – studiu

Introducerea monedei unice europene ar avea un efect pozitiv asupra afacerilor companiilor, susţin 79% dintre reprezentanţii acestora, care au participat la un studiu realizat de TMF Group România.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 10:33
Introducerea monedei unice ar avea efect pozitiv asupra afacerilor companiilor - studiu

‘Privind perspectivele introducerii monedei unice europene, companiile ce au răspuns studiului se aşteaptă la un impact pozitiv asupra afacerii lor (79%). Ele consideră că schimbarea va avea un impact pozitiv asupra veniturilor (79%), a exporturilor (79%) şi a competitivităţii (79%). Un efect negativ, însă, se va vedea asupra costurilor de operare, aşa cum se aşteaptă 47% dintre respondenţi, iar 30% consideră că impactul asupra taxelor administrative va fi, de asemenea, negativ’, a explicat, joi, Camelia Niţă, managing director al companiei care a făcut cercetarea.

Potrivit studiului, 78% dintre companiile prezente pe piaţa din România consideră că principala provocare a mediului de business local este sistemul complex de taxe şi reglementări. Găsirea forţei de muncă bine pregătită (31%) şi adaptarea la sistemul bancar şi de contabilitate (18%) sunt următoarele provocări identificate.

Cu toate acestea, noile reglementări privind raportarea fiscală, care au fost introduse în ultimii trei ani, nu au fost percepute ca fiind un factor decisiv în influenţarea evoluţiei afacerilor. Peste jumătate dintre companiile care au răspuns la întrebările studiului, respectiv 53%, consideră că nu au fost afectate de aceste reglementări, însă aproximativ o treime (34%) dintre respondenţi au declarat că a fost nevoie de suplimentarea numărului de angajaţi în departamentul financiar, iar 11% dintre companii au plătit amenzi pentru nerespectarea regulilor nou introduse.

Camelia Niţă a afirmat că, în ciuda dificultăţii în a găsi forţă de muncă bine pregătită, a nivelului mare de taxe şi a efortului suplimentar necesar pentru adaptarea la sistemul de taxe şi reglementări, 58% dintre companii estimează o creştere a business-ului pentru anul 2015 cu mai mult de 5%. Dintre aceştia, 29% se aşteaptă la o creştere moderată, de maximum 5%, în timp ce un număr egal estimează o creştere de până la 10 procente. 22% dintre respondenţi au aşteptări de creştere accelerată, între 10 şi 15% faţă de anul curent.

Cei care mizează pe creşteri mai mari de 10% în 2015 au răspuns că intenţionează să îşi extindă afacerea anul viitor. 35% dintre respondenţi vizează noi teritorii pentru afacerile lor în 2015, doar 7% în România, iar de patru ori mai mulţi (28%) în afara ţării. Cei care vizează regiuni noi în România se orientează spre majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia zonei de sud. Motivaţia pentru expansiune ţine de creşterea vânzărilor (67%), saturarea pieţei pe care operează (33%), dar şi de optimizarea costurilor operaţionale şi a logisticii (33%).

TMF Group România a realizat, în perioada august – octombrie, un studiu pe 50 de firme autohtone. Companiile care au răspuns sondajului TMF Group România reprezintă cele mai importante industrii de pe piaţa românească: petrolieră (26%), retail (20%) şi servicii financiare (16%). Cifra de afaceri cumulată a companiilor respondente este de aproximativ 2% din PIB.

TMF Group România, parte a TMF Group, oferă companiilor locale şi internaţionale servicii profesionale de outsourcing, de la contabilitate şi raportare până la resurse umane, salarizare şi servicii juridic-administrative. Compania este prezentă pe piaţa din România din 1999 şi are acum o echipă de 100 de experţi în contabilitate, servicii juridic-administrative, financiare, resurse umane şi salarizare.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...