Inundată cu gaze, Europa ar urma să se bazeze mai mult pe depozitele din Ucraina

Europa urmează să încheie sezonul actual de termoficare cu atât de multe gaze naturale încât ideea de a stoca mai multe gaze în depozitele din Ucraina, pentru a evita o prăbuşire a preţurilor, devine una atractivă, în pofida riscurilor de securitate asociate cu o astfel de măsură, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 01 mart. 2024, 14:28
Inundată cu gaze, Europa ar urma să se bazeze mai mult pe depozitele din Ucraina

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, regiunea intră în luna martie cu un grad de umplere a depozitelor de gaze de 62%, un nivel record pentru acest moment al anului. Continentul se apropie de sfârşitul a ceea ce a fost o iarnă excepţional de blândă, ceea ce a afectat necesarul de combustibil şi va duce la mai puţine injecţii de gaze în depozite pe parcusul lunilor de vară.

„Depozitele din Europa sunt în pericol să ajungă la grad maxim de umplere înainte de începutul următorului sezon de termoficare. În consecinţă, traderii europeni trebuie să folosească depozitele plutitoare şi facilităţile de stocare din Ucraina. Preţurile mai mici din timpul verii, comparativ cu cele din timpul iernii, vor susţine avantajele economice ale ambelor soluţii”, estimează analiştii de la Energy Aspects Ltd.

Depozitele plutitoare, practica de a menţine gazele lichefiate pe nave pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de descărcare, sunt folosite în mod obişnuit atunci când traderii se aşteaptă ca, la o dată ulterioară, să vândă gazele la preţuri mai mari sau atunci când depozitele subterane sunt pline.

Chiar dacă preţurile de referinţă la gaze au crescut uşor vineri, cu 1,8%, ele rămân în apropierea valorii de 25 de euro pentru un Megawatt-oră, un nivel pe care mulţi traderi îl consideră drept un prag suport, după ce au scăzut cu peste 20% de la începutul anului. În paralel, contractele cu livrare în lunile de vară au scăzut şi ele în ultimele săptămâni, atenţia pieţelor transferându-se spre luna aprilie, care marchează sfârşitul iernii pentru industria de gaze.

Ucraina oferă traderilor din străinătate posibilitatea de a stoca până la 10 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele sale în acest an, potrivit companiei petroliere naţionale NJSC Naftogaz Ukrainy. Volumele care ar putea fi alocate companiilor străine reprezintă aproximativ o treime din capacitatea totală de stocare a Ucrainei şi sunt similare cu cele oferite anul trecut.

După ce a fost mult timp una dintre magistralele principale pentru comerţul cu gaze cu Europa, Ucraina are capacităţi de stocare mai mari decât orice altă ţară de pe continent, cu excepţia Rusiei. Cantităţile de gaze depozitate au scăzut aproape de zero după invazia rusească, însă începând de anul trecut au revenit pe creştere, în condiţiile în care diverse companii, inclusiv Shell Plc şi DXT Commodities, folosesc facilităţile ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...