Învăţământul profesional dual este motorul principal al reindustrializării României – specialişti

Învăţământul profesional dual, care permite absolvenţilor să intre pe piaţa muncii în paralel cu continuarea pregătirii, este factorul numărul unu care poate susţine reindustrializarea României, apreciază reprezentanţii patronatelor şi ai autorităţilor care au participat miercuri la o dezbatere pe această temă, organizată de asociaţia Export Club.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 14:00
Învăţământul profesional dual este motorul principal al reindustrializării României - specialişti

‘Până acum 10-15 ani obişnuiam să spun că principalul avantaj competitiv al României îl reprezintă forţa de muncă calificată şi ieftină. În ultimii ani nu am mai spus aşa ceva – dacă ne uităm pe statistici la salariul minim şi productivitatea la o treime din media europeană, acest avantaj a dispărut. A dispărut şi forţa de muncă calificată. Desfiinţarea învăţământului profesional a fost o greşeală care trebuie reparată cât mai repede. La nivelul învăţământului superior universităţile îşi fac datoria, dar nivelul intermediar nu există’, a declarat Cezar Corâci, preşedintele confederaţiei patronale Business România.

Importanţa învăţământului dual a fost subliniată şi de către Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, care a arătat că prima întrebare pe care o pun investitorii interesaţi de regiunea Braşovului este legat de asigurarea unor locuri de şcolarizare în sistem dual pentru un anumit număr de angajaţi.

‘La şcoala din Braşov avem 560 de elevi, este arhiplin. 98% dintre elevi sunt preluaţi direct de către angajatori. Nici politicul şi nici economicul nu frânează dezvoltarea, ci lipsa personalului calificat’, a afirmat Werner Braun.

Învăţământul dual are un succes deosebit în Deva, susţine primarul Ovidiu Moş, care a precizat că au fost înfiinţate două clase, ai căror elevi fac practică la liderul pieţei autohtone de biciclete şi la alte două companii, iar în acest an programul va fi extins cu încă două clase.

Deputatul PSD de Prahova Rodica Paraschiv a menţionat că, pe lângă învăţământul dual, legea uceniciei şi cea a stagiului, aprobate în acest an, sunt alte două motoare care pot stimula reindustrializarea României.

Pe de altă parte, Rodica Paraschiv a menţionat un sondaj pe tema învăţământului dual şi necesarului de forţă de muncă pentru perioada 2017-2030, realizat în judeţul Prahova, care a presupus trimiterea unor chestionare către 1.155 de societăţi din cele 23.000 înregistrate în acest judeţ, la care au răspuns numai 670 de societăţi comerciale, dintre care numai 73 (circa 11% dintre respondenţi) au declarat că sunt interesate de această formă de pregătire profesională.

Preşedintele Alexandrion Group, Nawaf Salameh, gazda dezbaterii, a subliniat că învăţământul dual este premiza reindustrializării României, care se bazează ‘pe meserii, nu pe aplicaţii mobile’ şi că grupul de companii este deschis să finanţeze şi să primească în practică grupe de elevi care să înveţe meserii în industria băuturilor alcoolice.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...