Învăţământul profesional dual este motorul principal al reindustrializării României – specialişti

Învăţământul profesional dual, care permite absolvenţilor să intre pe piaţa muncii în paralel cu continuarea pregătirii, este factorul numărul unu care poate susţine reindustrializarea României, apreciază reprezentanţii patronatelor şi ai autorităţilor care au participat miercuri la o dezbatere pe această temă, organizată de asociaţia Export Club.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 14:00
Învăţământul profesional dual este motorul principal al reindustrializării României - specialişti

‘Până acum 10-15 ani obişnuiam să spun că principalul avantaj competitiv al României îl reprezintă forţa de muncă calificată şi ieftină. În ultimii ani nu am mai spus aşa ceva – dacă ne uităm pe statistici la salariul minim şi productivitatea la o treime din media europeană, acest avantaj a dispărut. A dispărut şi forţa de muncă calificată. Desfiinţarea învăţământului profesional a fost o greşeală care trebuie reparată cât mai repede. La nivelul învăţământului superior universităţile îşi fac datoria, dar nivelul intermediar nu există’, a declarat Cezar Corâci, preşedintele confederaţiei patronale Business România.

Importanţa învăţământului dual a fost subliniată şi de către Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, care a arătat că prima întrebare pe care o pun investitorii interesaţi de regiunea Braşovului este legat de asigurarea unor locuri de şcolarizare în sistem dual pentru un anumit număr de angajaţi.

‘La şcoala din Braşov avem 560 de elevi, este arhiplin. 98% dintre elevi sunt preluaţi direct de către angajatori. Nici politicul şi nici economicul nu frânează dezvoltarea, ci lipsa personalului calificat’, a afirmat Werner Braun.

Învăţământul dual are un succes deosebit în Deva, susţine primarul Ovidiu Moş, care a precizat că au fost înfiinţate două clase, ai căror elevi fac practică la liderul pieţei autohtone de biciclete şi la alte două companii, iar în acest an programul va fi extins cu încă două clase.

Deputatul PSD de Prahova Rodica Paraschiv a menţionat că, pe lângă învăţământul dual, legea uceniciei şi cea a stagiului, aprobate în acest an, sunt alte două motoare care pot stimula reindustrializarea României.

Pe de altă parte, Rodica Paraschiv a menţionat un sondaj pe tema învăţământului dual şi necesarului de forţă de muncă pentru perioada 2017-2030, realizat în judeţul Prahova, care a presupus trimiterea unor chestionare către 1.155 de societăţi din cele 23.000 înregistrate în acest judeţ, la care au răspuns numai 670 de societăţi comerciale, dintre care numai 73 (circa 11% dintre respondenţi) au declarat că sunt interesate de această formă de pregătire profesională.

Preşedintele Alexandrion Group, Nawaf Salameh, gazda dezbaterii, a subliniat că învăţământul dual este premiza reindustrializării României, care se bazează ‘pe meserii, nu pe aplicaţii mobile’ şi că grupul de companii este deschis să finanţeze şi să primească în practică grupe de elevi care să înveţe meserii în industria băuturilor alcoolice.

Te-ar mai putea interesa și
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte dovada vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau un......
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Datorită noilor fabrici de semiconductori care sunt planificate sau se construiesc, deficitul global de cipuri care a afectat ...