Platforma Invest IMM va fi transferată către STS şi gestionată de SRI. Va funcționa probabil marţi, dar banii ajung doar pentru 44.000 de IMM-uri

Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, a afirmat într-o teleconferinţă că nefuncţionalitatea platformei Invest IMM se datorează probabil unui atac cibernetic şi că speră că până marţi, aceasta va deveni funcţională. Impactul juridic şi bugetar este zero, iar firmele au timp să se înscrie la credite cu dobândă zero până pe 31 decembrie 2020. La cei 15 miliarde de lei oferiţi de stat drept garanţie pentru creditele care vor fi acordate de cele 22 de bănci înscrise în program nu vor avea acces decât maximum 44.000 de microîntreprinderi, potrivit calculelor făcute de Fondul de Garantare.
Gabriela Ţinteanu - vin, 17 apr. 2020, 12:35
Platforma Invest IMM va fi transferată către STS şi gestionată de SRI. Va funcționa probabil marţi, dar banii ajung doar pentru 44.000 de IMM-uri

Aplicaţia Invest IMM, care trebuia lansată astăzi, a fost blocată din momentul deschiderii şi este total nefuncţională.

„După ce de ora 5.30 până la 8.30 au fost testate 2.785 de accesări, aplicaţia s-a blocat chiar în momentul deschiderii, la ora 10, când se înregistrau 397.000 de accesări pe minut, în condiţiile în care în România există 475.000 de IMM-uri”, a declarat Dumitru Nancu, director general FNGCIMM. Acesta a precizat la finalul conferinţei online că nu este sigur dacă este vorba de un atac cibernetic, chiar dacă la prima vedere aşa pare. „Acest volum de trafic a blocat şi site-ul Fondului de Garantare şi pe cel pe care lucrează platforma, chiar dacă vorbim de două servere separate.

El a precizat că timp de două săptămâni a fost testată aplicaţia, timp în care au fost introduse 1.700 de cereri şi nu au existat probleme nici dacă ar fi fost 3 milioane de accesări în această perioadă de timp. După blocajul de astăzi, FNGCIMM a apelat la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi la Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI). „Această aplicaţie este una transparentă şi acum se fac toate demersurile ca, în baza unui protocol de colaborare, să fie transferată către STS şi gestionată Cyberint, aflată în coordonarea SRI. Poate este greşeala noastră că nu am spus că această aplicaţie funcţionează ca un Registru electronic, în care microîntreprinderile se înregistrează , dosare sunt trimise către bănci. Băncile decide ce IMM-uri se califică pentru imprumuturile fără donândă şi trimit apoi cererea de creditare către FNGCIMM”, precizează Nancu.

Câțu, noi declarații

Ministrul Finanțelor, cel care a opinat, atunci când site-ul imminvest.ro nu a mai funcționat, că situația a fost pobabil cauzată de un atact informatic, a revenit cu un nou comentariu, tot pe pagina sa de facebook. El dă asigurări că programul va fi funcțional, și că nici o firmă nu va avea de suferit ca urmare a blocării platformei.

„FNGCIMM a prezentat public date care indică un atac informatic asupra site-ului IMM Invest. Cine a atacat acest site? De ce a fost atacat ? Instituțiile statului lucrează în acest moment și cum vom avea informațiile respective le vom prezenta public.

Procedura de înregistrare se va relua de la zero. Acest site este un registru unic electronic prin care se analizează DOAR daca aplicantul este eligibil și are statut de IMM. Principiul de înscriere în program NU ESTE primul venit, primul servit, iar aplicația rămâne deschisa până la sfârșitul acestui an. Cel mai important program de susținere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani va funcționa și va funcționa excelent”, a spus ministrul Finanțelor.

44.000 de IMM-uri vor putea accesa credite cu dobândă zero pentru 3 sau 6 ani. Programul se derulează până în 2026

Dumitru Nancu a precizat că IMM-urile au dreptul să se înscrie în Invest România pînă pe data de 31 decembrie 2020, iar programul va funcţiona până în 2026, conform aprobării date de Comisia Europeană. Plafonul de 15 miliarde de lei a fost suprasubscris de cele 22 de bănci înscrise în program până la nivelul de 150%, dar Fondul a împărţit în aşa fel suma garantată de stat încât toate băncile să aibă un plafon de acordare a creditelor. Nancu nu a spus care au fost criteriile pe baza cărora a fost distribuit plafonul între cele 22 de bănci.

Tot preşedintele FNGCIMM precizează că din cele 475.000 de IMM-uri existente în România, doar 44.000 vor avea acces la bugetul alocat de stat de 15 miliarde de lei. El precizează că înscrierea este până la 31 decembrie 2020 deoarece asa permite legea privind rectificarea bugetară. Practic, el nu exclude posibilitatea ca anul viitor, guvernul să supolimenteze programul.

Creditele vor fi accesate de IMM-uri în funcţie de mărime şi denumăr de angajaţi. Aceste criterii stau la baza sumelor pe care firmele au dreptul să le primească sub formă de împrumut cu dobândă 0%. Există un tip de credit pentru capital de lucru, de maximum 5 milioane de lei, care se accesează pe o perioadă de trei ani, cu posibilitate de prelungire cu încă trei ani şi un credit de investiţii, de 10 milioane de lei, acordat pe şase ani. Sumele exacte însă se stabilesc în funcţie de mărimea IMM-ului şi de bonitatea acordată de banca finanţatoare.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...