Investigaţiile privind maşinile fabricate de Volkswagen ar trebui extinse la nivelul întregii industrii auto

Investigaţiile anunţate de autorităţile de reglementare din SUA, care au acuzat Volkswagen de instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, ar trebui extinse pentru a include întreaga industrie auto, au anunţat marţi oficialii din Germania şi Franţa, transmit MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 12:06

Temerile privind implicaţiile scandalului au dus la scăderea acţiunilor producătorilor auto din Europa. La Bursa de la Frankfurt, acţiunile VW, cel mai mare producător auto din lume, înregistrau marţi dimineaţă un recul de 5%, după ce luni au închis în scădere cu aproape 20%. Din cauza declinului acţiunilor, VW a pierdut aproximativ 15 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă. Şi acţiunile Daimler AG, BMW AG, Renault SA şi PSA Peugeot Citroen înregistrau marţi scăderi la bursă.

Marţi, ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a cerut o anchetă la nivelul UE privind scandalul în care este implicat producătorul auto german, avertizând că şi companiile auto franceze ar putea fi verificate. ‘Deşi ancheta ar urma să se concentreze pe activitatea Volkswagen, cred că, pentru a reasigura cetăţenii, va trebui să verificăm şi companiile auto franceze, dar nu am niciun motiv să cred că aceştia ar fi comis fraude’, a apreciat oficialul francez.

Cei mai mari producători auto francezi, PSA Peugeot Citroen şi Renault, nu vând maşini pe piaţa din SUA, dar aproximativ jumătate din vehiculele pe care le vând pe plan global au motoare diesel. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Renault ia în considerare efectuarea unor teste care să demonstreze că maşinile sale cu motoare diesel îndeplinesc standardele UE privind emisiile. Reprezentanţii Peugeot au dat asigurări că firma respectă legislaţia în ţările în care operează şi standardele privind emisiile la maşinile sale diesel.

Reprezentanţii landului german Saxonia Inferioară, care deţine o participaţie de 20% în Volkswagen, au anunţat că investigaţiile demarate de autorităţile SUA au sporit îndoielile referitoare la acurateţea datelor privind poluarea publicate de toţi producătorii auto. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acţiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia la 20%, în urma căreia îşi păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot.

Olaf Lies, ministrul Economiei în Saxonia Inferioară şi membru al Board-ului de supervizare al Volkswagen, a cerut extinderea investigaţiilor, ale căror rezultate ar putea avea consecinţe în cazul în care se constată că directorii companiilor auto sunt găsiţi vinovaţi de nerespectarea standardelor referitoare la poluare.

‘Sunt convins că toată lumea este interesată dacă nivelul emisiilor măsurate a fost cel real. Această problemă nu va afecta doar Volkswagen ci şi alte companii, având loc o dezbatere publică intensă’, a apreciat Olaf Lies.

‘Piaţa se aşteaptă ca problema să nu se limiteze la SUA’, a apreciat Ingo Speich, manager de fond la Union Investment, care deţine mai puţin de 1% din Volkswagen.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Aproximativ 482.000 de vehiculele diesel produse în perioada 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...