Investiţii între 20.000 şi 60.000 de euro în echipamente şi măsuri împotriva Covid-19 în hotelurile de pe litoralul românesc (patronat)

Majoritatea hotelurilor de pe litoralul românesc au investit între 20.000 de euro şi 60.000 de euro pe unitate, în echipamente şi măsuri împotriva Covid-19, astfel încât turiştii să se simtă în siguranţă, susţin reprezentanţii Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa (OPMCTA), potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 17 iul. 2020, 11:04
Investiţii între 20.000 şi 60.000 de euro în echipamente şi măsuri împotriva Covid-19 în hotelurile de pe litoralul românesc (patronat)

Aceştia precizează că pe măsură ce se apropie vârful de sezon, cheltuielile cresc de la o zi la alta, existând hoteluri unde, zilnic, se consumă dezinfectant de mâini în valoare de circa 1.000 de euro.

„Membrii organizaţiei noastre au investit foarte mult în aceste dispozitive şi măsuri de protecţie împotriva COVID-19, fără niciun sprijin din partea guvernului. Din contră, nu ştim nici acum dacă autorităţile consideră turismul o industrie prioritară, având în vedere resursele naturale de care dispune ţara noastră, sau nu”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA.

Nedea susţine că agenţii economici din industria de turism şi servicii conexe de pe litoral nu mai speră să-şi acopere cheltuielile de operare, însă vor continua să investească în siguranţa turiştilor. „Având în vedere că, până în momentul prezent, situaţia a fost una dificilă din punctul de vedere al rezervărilor pe litoralul nostru, ca peste tot de altfel, agenţii economici din industria de turism şi servicii conexe de pe litoral nu mai speră în prezent nici măcar să-şi acopere cheltuielile de operare. Cu toate acestea, vor continua să investească în siguranţa turiştilor, iar prioritatea este asigurarea salariilor angajaţilor, proprietăţile operând cu schema de personal de vârf de sezon încă de la începutul lunii iunie, deşi gradele medii de ocupare sunt foarte scăzute”, a mai spus directorul executiv al organizaţiei.

Astfel, hotelul Zenith Mamaia a cheltuit, până acum, peste 15.000 de euro doar pentru 12 generatoare de ozon, 4 lămpi cu ultraviolete, 24 de distribuitoare cu senzori pe stative, zeci de elemente adezive de îndrumare şi direcţionare, 20 stâlpi si benzi de limitare acces, trei monitoare tv, zeci de metri pătraţi de panouri de protecţie din stiplex, afişe printate, panouri şi bannere cu instrucţiuni, mii de broşuri tipărite cu regulamentul intern, mii de meniuri de unică folosinţă, mii de măşti şi mănuşi pentru personal, dar şi pentru stocurile iniţiale de sute de litri de dezinfectant de mâini, alte sute de litri de substanţe virucide pentru suprafeţe diferite etc. „Pe lângă această sumă, doar valoarea consumului mediu de dezinfectant de mâini în hotel ajunge până la circa 960 de euro pe zi. Avem ‘zile bune’ şi cu 1.200 euro consum de dezinfectant de mâini”, spune Paul Mărăşoiu, directorul general al Zenith.

De asemenea, la Hotel Aurora din Mamaia au fost amplasate covoraşe dezinfectante la fiecare intrare în complex, au fost achiziţionate scannere IR (3 buc x 6.000 lei) la fiecare intrare din complex şi la piscină, dozatoare de gel dezinfectant cu pedală în lobby, pe fiecare etaj şi la piscină, panouri de protecţie din plexiglas la recepţie, cordoane pentru delimitarea fluxurilor de intrare/ieşire etc. Angajaţii au fost dotaţi cu vizor de protecţie, măşti chirurgicale de protecţie de unică folosinţă şi mănuşi de unică folosinţă, iar fiecare cameristă are la dispoziţie lavete de unică folosinţă, gel dezinfectant şi dezinfectant de suprafeţe, în afară de consumabilele folosite în mod curent pentru housekeeping şi la piscină. La acestea se adaugă dezinfectant pentru covoraşele dezinfectante amplasate la intrările în complex şi la piscină.

Hotelurile Modern şi Dorna din Mamaia au achiziţionat, la rândul lor, măşti, mănuşi, covoraşe la intrare, şi au fost dotate cu ecrane din plexiglas, dozatoare cu gel pentru mâini, termometre pentru frunte etc. De asemenea, s-au făcut afişe cu instrucţiuni, benzi de distanţare şi săgeţi pentru sens.

Hotel Victoria, tot din Mamaia, a investit în măşti, mănuşi pentru personal şi pentru turişti la masă, covoraşe dezinfectante la intrare, protecţii din plexiglas, dozatoare cu gel pentru mâini în toate zonele comune, inclusiv pe holurile etajelor, termometre pentru măsurat temperatura personalului, lampă UV pentru igienizarea cheilor la recepţie, două aparate (vermorele) pentru dezinfectare intrări, lifturi şi şezlonguri. S-a mai investit în afişe cu instrucţiuni, benzi de distanţare, săgeţi pentru sens, aspiratoare cu injecţie apă cu dezinfectant pentru igienizarea mochetelor.

Potrivit sursei citate, nu doar hotelurile, ci şi restaurantele de pe litoral au investit pentru protecţia clienţilor. Irish Pub din Constanţa, de exemplu, a alocat fonduri pentru instruirea personalului, a redus capacitatea terasei la 50% din locuri, şi a achiziţionat consumabilele impuse (covoraşe dezinfectante, termometre, dispensere cu gel dezinfectant, soluţii dezinfectante avizate), dar şi aparat cu ozon pentru igienizarea aerului şi feţe de masă de unică folosinţă. Restaurantul dezinfectează periodic terasa apelând la o firmă autorizată şi le asigură angajaţilor măşti şi mănuşi.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...