Investiţiile chineze directe în UE au crescut anul trecut cu 76%, la 35,1 miliarde de euro

Investiţiile chineze directe peste hotare (OFDI) au urcat anul trecut la un nivel record, ajungând la aproape 200 de miliarde de dolari, arată un raport publicat miercuri, transmite DPA.
Economica.net - mie, 11 ian. 2017, 09:00
Investiţiile chineze directe în UE au crescut anul trecut cu 76%, la 35,1 miliarde de euro

Statele din Uniunea Europeană continuă să fie destinaţia favorită a investitorilor chinezi. Chiar dacă dezechilibrele se extind, investitorii din China au cheltuit anul trecut de patru ori mai mult pe achiziţii în UE decât au investit europenii în statul asiatic.

Studiul companiei de cercetare Rhodium Group şi al Mercator Institute for China Studies estimează că investiţiile chineze directe în UE au urcat anul trecut cu 76%, la 35,1 miliarde de euro (36,9 miliarde de dolari), în timp ce europenii au investit în a doua economie mondială doar 7,7 miliarde de euro.

Majorarea semnificativă a investiţiilor chineze în 2016 i-a determinat pe oficialii de la Beijing să încerce să atenueze ritmul ieşirilor de capital, se arată în raport.

Încetinirea economiei chineze este cauzată şi de obstacolele cu care se confruntă companiile care vor să obţină acces pe pieţele Chinei şi a ezitărilor unor companii europene în privinţa investiţiilor în statul asiatic, consideră autorii raportului.

Singurul mod de a asigura comunitatea europeană de afaceri, liderii guvernelor şi opinia publică să salute şi în continuare creşterea investiţiilor chineze în Europa este înregistrarea unor progrese reale în adoptarea reformelor, care să sporească rolul pieţelor şi să asigure condiţii concurenţiale echitabile pentru firmele străine din China, se arată în raport.

Ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng, a estimat luna trecută că investiţiile non-financiare chineze peste hotare (ODI) se vor situa la nivelul record de 1.120 de miliarde de yuani (161,19 miliarde de dolari), iar investiţiile străine directe (FDI) în statul asiatic vor totaliza 785 de miliarde de yuani în 2016.

Guvernul de la Beijing va promova în 2017 o dezvoltare ordonată şi viabilă a investiţiilor din afara ţării, a declarat Gao.

În noiembrie, investiţiile chineze peste hotare au urcat cu 76,5%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar în primele 11 luni din acest an au crescut cu 53,3%, firmele locale continuând să investească în afara ţării, pe fondul încetinirii economiei şi a deprecierii yuanului.

Separat, pe microblogul său, Ministerul Comerţului a informat că în 2017 China va reduce semnificativ restricţiile privind accesul investiţiilor străine, deschizând sectoare unde companiile străine au puternice interese de afaceri şi riscurile sunt sub control.

Nu au fost date detalii privind posibilele restricţii care vor fi ridicate.

Pe baza estimărilor ministrului Comerţului, nivelul investiţiilor non-financiare chineze peste hotare îl va depăşi în 2016 pe cel al investiţiilor străine directe în China cu 335 de miliarde de yuani, pe fondul temerilor privind ieşirile de capital.

Pentru 2015, Ministerul Comerţului a raportat investiţiile non-financiare chineze peste hotare în valoare de 735,1 miliarde de yuani şi FDI de 781,4 miliarde de yuani.

În 2017, dificultăţile înregistrate în menţinerea unui flux stabil de investiţii străine în China vor creşte, a avertizat Gao.

Acesta a adăugat că autorităţile de la Beijing vor întări şi mai mult competitivitatea comerţului exterior şi vor consolida evoluţii foarte bune din ultimele luni.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...