1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

News

Investiţiile fondurile de private equity în România: Doar două tranzacţii în nouă luni

Fondurile de private equity au realizat doar două tranzacţii în România în primele nouă luni ale anului, mai multe decât în Ungaria şi Rusia (câte o tranzacţie), dar mai puţine decât în Cehia (5) şi Polonia (8), potrivit datelor Ernst&Young (E&Y).

30 oct, 2013 | ECONOMICA.net

Cele două tranzacţii din România luate în calcul de consultanţii de la Ernst&Young sunt preluarea companiei de curierat intern Cargus de către fondul de private equity Abris Capital Partners şi achiziţia producătorului de vopsele Deutek de către fondul Axxess Capital de la fondul Advent International. Valoarea tranzacţiilor nu a fost făcută publică, însă într-un raport care analizează piaţa tranzacţiilor realizate de fondurile de private equity în primul semestru E&Y estima că în cazul Cargus preluarea se ridică la circa 4 milioane de euro.

Tranzacţia prin care a fost transferată compania de curierat intern de la Deutsche Post DHL la Abris Capital Partners a fost semnată în octombrie 2012 şi aprobată de autorităţi în primul trimestru al acestui an.

Potrivit datelor E&Y, Polonia se află în continuare în topul preferinţelor fondurilor de private equity, astfel că cele opt tranzacţii încheiate în primele nouă luni au totalizat 149 milioane de euro, cea mai mare fiind în sumă de 51 de milioane de euro.

Pe locul doi în funcţie de valoarea tranzacţiilor, între ţările din Europa Centrală şi de Est luate în calcul de E&Y, se poziţionează Cehia, cu 59 milioane de euro, din care 29 milioane de euro doar dintr-o preluare. În Rusia s-a încheiat o singură tranzacţie, dar cu o valoare de 46 milioane de euro. Şi Turcia se plasează înaintea României ca valoare a tranzacţiilor, cele două dealuri încheiate în primele nouă luni totalizând 30 de milioane de euro.

România depăşeşte astfel doar Ungaria, care printr-o singură tranzacţie a totalizat 4 milioane de euro, iar lucrurile par că nu se vor îmbunătăţi până la finele anului.

"În prezent vedem o activitate intensă pe piaţa de private equity în Polonia şi Turcia şi se aşteptăm ca volumele tranzacţiilor să crească în trimestrul al patrulea increase. În celelalte ţări din Europa Centrală şi de Sud, activitatea este neuniformă, cu câteva tranzacţii care au avut loc în Bulgaria, Ungaria şi România. Sănătatea, retailul şi bunurile de larg consum continuă să fie interesante pentru fondurile de private equity din Europa Centrală, dar majoritatea tranzacţiilor de dimensiuni mai mari finalizate sunt încă în domeniul producţiei", apreciază reprezentanţii E&Y.

Investiţiile fondurilor de private equity şi de venture capital în România au totalizat anul trecut doar 27 milioane de euro (din opt tranzacţii), minimul ultimilor şase ani, iar valoarea exit-urilor a consemnat un maxim, respectiv 120 milioane de euro, potrivit Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital.

O altă tranzacţii încheiată în acest an a fost vânzarea de către Radu Georgescu a firmei Avangate fondului de investiţii Francisco Partners din Silicon Valey, realizată la începtul lunii octombrie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO