Investiţiile în infrastructura de transport şi energie vor putea beneficia de ajutoare de stat

Întreprinderile care fac investiţii în sectorul transporturilor şi al infrastructurii conexe, în sectorul producerii şi distribuţiei de energie şi al infrastructurii pentru aceasta vor putea beneficia de ajutoare de stat acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat, marţi, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 13:53
Investiţiile în infrastructura de transport şi energie vor putea beneficia de ajutoare de stat

Proiectul de act normativ modifică schema iniţială de ajutor de stat, instituită prin HG nr. 332/2014, domeniile menţionate fiind exceptate iniţial de la acordarea unor ajutoare de stat în cadrul schemei.

De asemenea, ca urmare a interesului manifestat de mediul de afaceri, în special de reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii, şi la propunerea acestora, s-a agreat oportunitatea reducerii numărului minim de locuri de muncă de la 20 la 10, în scopul facilitării accesului la finanţare a tuturor antreprenorilor, indiferent de mărimea acestora.

Prin HG nr. 332/2014 se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă. Creşterea ocupării forţei de muncă are în vedere diminuarea riscului de sărăcie şi excludere socială, creşterea consumului şi un beneficiu pentru bugetul de stat, prin reducerea cheltuielilor cu ajutoarele de şomaj, majorarea contribuţiilor sociale rezultate din locurile de muncă nou-create şi creşterea încasărilor.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a circa 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 de milioane de euro.

Perioada de derulare a schemei este 2014 – 2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015 – 2025 pentru plata ajutorului de stat.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, sub formă de sume nerambursabile, în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile conform hărţii ajutoarelor regionale pentru România, valabilă în perioada 2014 – 2020.

Iniţial era prevăzut că pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei întreprinderile care realizează o investiţie iniţială şi creează, pentru fiecare locaţie a realizării investiţiei, cel puţin 20 de locuri de muncă, dintre care minimum trei locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi.

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale pentru locurile de muncă nou-create, reprezentând salariul brut, în limita salariului mediu brut pe economie, şi contribuţiile obligatorii ale angajatorului aferente, înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutivi. Procesul de evaluare a cererilor de acord pentru finanţare se desfăşoară în două etape şi implică acordarea unui punctaj întreprinderilor, în vederea încadrării în bugetul anual alocat schemei.

Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ şi contribuie la dezvoltarea regională şi se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare.

Schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia notificării în vederea obţinerii deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeană trebuie informată în termen de 20 de zile lucrătoare de la data aprobării actului normativ.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Distribuţie Oltenia își extinde rețeaua inteligentă în zona Caracal, o investiție de 43 de milioane de lei cofinanțată din fonduri europene
Distribuţie Oltenia își extinde rețeaua inteligentă în zona Caracal, o investiție de 43 de milioane de lei cofinanțată ...
Distribuție Oltenia își extinde rețeaua inteligentă, în beneficiul prosumatorilor și a celor 13.600 de consumatori ...
Safetech Innovations și-a majorat capitalul social cu 10,6 milioane de lei
Safetech Innovations și-a majorat capitalul social cu 10,6 milioane de lei
Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată pe piața AeRO a Bursei de Valori ...
Budăi: Fiecare minister de resort trebuie să facă propunerile necesare pentru reforma pensiilor de serviciu
Budăi: Fiecare minister de resort trebuie să facă propunerile necesare pentru reforma pensiilor de serviciu
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, miercuri, referindu-se la pensiile de serviciu, că fiecare minister de resort ...