Investiţiile în termocentrale noi, încurajate doar dacă preţul energiei va creşte

Investiţiile în termocentrale noi vor fi încurajate doar dacă preţul electricităţii va creşte, iar până în 2020 este foarte posibil ca numărul termocentralelor să scadă semnificativ, ca urmare a apariţiei tot mai multor unităţi regenerabile, potrivit unui studiu comandat de Comisia de Prognoză.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 12:20
Investiţiile în termocentrale noi, încurajate doar dacă preţul energiei va creşte

„Dezvoltarea de noi proiecte (de unităţi pe bază de combustibili fosili – n.r.) este favorizată doar în cazul în care preţul energiei electrice pe piaţă va creşte substanţial. O excepţie ar putea fi centralele dotate cu instalaţii de turbine cu gaze de medie putere, care ar putea să înlocuiască actualele centrale de cogenerare. În concluzie, este foarte posibil ca până în anul 2020 puterea instalată în centralele termoelectrice să scadă semnificativ”, se arată în studiu.

Peste jumătate din capacităţile de producere a energiei instalate în România au o durată de funcţionare cuprinsă între 20-30 de ani, şi doar 0,6% dintre unităţi sunt mai noi de 10 ani. Singura termocentrală privată construită în România în ultimii 20 de ani aparţine companiei OMV Petrom.

Totodată, termocentralele acoperă jumătate din consumul de energie la nivel naţional, iar pentru modernizarea acestor unităţi ar fi nvoie de investiţii cuprinse între 7 şi 10 miliarde de euro.

Pe de altă parte, producătorii de energie în termocentrale vor funcţiona în anii viitori mai puţin, din cauza intrării în consum a tot mai multor capacităţi de energie regenerabilă, ceea ce le va cauza difucltăţi financiare.

Pe lângă dificultăţile financiare generate de reducerea timpului de funcţionare şi a scăderii veniturilor, termocentralele vor avea după 2012 probleme suplimentare, reprezentate de costurile suplimentare de mediu.

Cele mai importante termocentrale deţinute de stat sunt Turceni, Rovinari şi Craiova. Companiile care au cele mai mici costuri de producţie sunt Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, şi Nuclearelectrica.

Studiul relevă că punerea în funcţiune a tot mai multor unităţi regenerabile creează o problemă în ce priveşte numărul insuficient al capacităţilor de rezervă, care să intre în producţie când centralele regenerabile se opresc.

Problemele survin nu de la capacitatea instalată şi nici de la rezerva pentru acoperirea vârfurilor de consum, ci de la rezerva necesară compensării impredictibilităţii producţiei eoliene, se spune în studiu.

Autorii studiului apreciază că dezvoltatorii de energie regenerabilă, în special eoliană, ar trebui să fie interesaţi să investească în propriile unităţi de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...