Investiţiile nete în economie au scăzut cu 9,1% în prima jumătate a anului – date INS

Investiţiile nete în economie s-au cifrat la aproximativ 25,18 miliarde de lei preţuri curente în primul semestru al acestui an, în scădere cu 9,1% comparativ cu perioada similară din anul precedent, pe fondul reducerii investiţiilor în lucrări de construcţii noi şi în utilaje şi mijloace de transport, potrivit datelor provizorii referitoare la investiţiile nete în economia naţională în trimestrul II şi semestrul I 2014, publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mie, 03 sept. 2014, 07:25
Investiţiile nete în economie au scăzut cu 9,1% în prima jumătate a anului - date INS

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi au consemnat o scădere de 7,7% iar cele în utilaje şi tehnologii s-au redus cu 15,6%. Pe de altă parte, la alte cheltuieli a fost consemnată o creştere de 21,3%.

‘Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în semestrul I 2014, au însumat 11190,0 milioane lei, reprezentând 44,4% din total, faţă de 44,0% în semestrul I 2013. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 11153,8 milioane lei, reprezentând 44,3% din total, faţă de 47,7% în semestrul I 2013’, se precizează în comunicatul INS.

În trimestrul doi al acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2013, investiţiile realizate în economia naţională au scăzut, de asemenea, cu 9,1%.

De asemenea, în T2 a fost consemnată scădere la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi lucrări de construcţii noi cu 16,1%, respectiv cu 7,5%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 20,8%.

Potrivit INS, comparativ cu trimestrul II 2013, în trimestrul II 2014 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în alte cheltuieli cu 2,9 puncte procentuale şi în lucrări de construcţii noi cu 0,6 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 3,5 puncte procentuale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...