Investiţiile româneşti în Republica Moldova au scăzut cu peste 20% – presă

În 2012, volumul investiţiilor din România în Republica Moldova a scăzut abrupt cu peste 22%, până la 191 de milioane de dolari, arată datele Fondului Monetar Internaţional. Banca Naţională a Moldovei susţine că e vorba de retrageri de capital şi achitări de datorii, scrie vineri Adevărul Moldova.
Economica.net - vin, 03 ian. 2014, 14:21
Investiţiile româneşti în Republica Moldova au scăzut cu peste 20% - presă

Astfel, dacă la finele anului 2011 stocul investiţiilor româneşti era de 245 de milioane de dolari, România ocupând poziţia a cincea în clasamentul ţărilor de unde provine capitalul investit în Republica Moldova, peste un an s-a înregistrat o scădere cu 54 de milioane de dolari (cu 22%) a stocului investiţiilor româneşti în Republica Moldova, potrivit bazei de date CDIS.

Dintre principalele zece state de unde provin investiţiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova, o altă ţară în cazul căreia în 2012 s-a atestat o scădere, cu circa 16%, este Marea Britanie. În cazul celorlalte state din top 10, stocul investiţiilor a crescut. De exemplu, volumul investiţiilor din Rusia s-a majorat în 2012 cu 60 de milioane de dolari şi a ajuns la 785 de milioane de dolari sau la 22,2% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova.

Constantin Solomon, consilier la Biroul de Promovare şi Cooperare Economică al Ambasadei României de la Chişinău, spune că nu ştie ce firme româneşti şi-au retras în 2012 investiţiile din Republica Moldova şi mai ales motivele ce au provocat o astfel de evoluţie. ‘De regulă, companiile nu ne anunţă despre astfel de decizii. La mijloc ar putea fi atât situaţia economică dificilă din Republica Moldova şi din România din anul 2012, dar şi decizia proprietarilor de a se orienta spre alte pieţe’, a declarat Solomon.

Într-un răspuns oficial pentru ‘Adevărul’, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a explicat această reducere semnificativă a stocului de investiţii din România în special prin decontarea unor datorii de 40,6 milioane de dolari, de către companiile cu capital românesc. Restul diferenţei ar fi fost cauzat de fluctuaţiile cursului de schimb, retragerile de capital, schimbarea ţării de provenienţă a investiţiilor, achitarea profitului şi reevaluări.

Potrivit datelor oficiale, circa o treime din investiţiile româneşti în Republica Moldova au fost făcute în sistemul bancar, iar BCR Chişinău (ce face parte din grupul BCR/ Erste) este principalul investitor român în economia Republicii Moldova. Proprietarii anunţă noi investiţii în BCR Chişinău, iar vineri adunarea generală a acţionarilor instituţiei urmează să aprobe o decizie de majorare a capitalului social.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...