Investiţiile străine au crescut anul trecut, prima dată din 2008 – date BNR

Investiţiile străine directe nete au crescut anul trecut pentru prima dată de la începerea crizei, avansul fiind de 18,7%, la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR şi INS, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau o scădere cu 11% comparativ cu 2011.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 08:56
Investiţiile străine au crescut anul trecut, prima dată din 2008 - date BNR

Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 795 milioane euro (nivel rezultat prin diminuarea participaţiilor la capitalul firmelor, în valoare de 2,676 miliarde de euro, cu pierderea netă în sumă de 1,881 miliarde euro), iar creditele intra-grup 1,343 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al BNR.

Datele preliminare anunţate în februarie de BNR consemnau o scădere a investiţiilor străine directe atrase de România la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro din 2011.

În anul 2012 investiţiile greenfield au înregistrat un nivel foarte redus, de numai 18 milioane euro, iar investiţiile din categoria fuziuni şi achiziţii au avut un impact negativ de 5 milioane euro. Ponderea predominantă în fluxul participaţiilor la capital în 2012 este reprezentată de dezvoltările de firme, cu o valoare de 2,663 miliarde euro, respectiv 99,5% din participaţii.

Soldul investiţiilor străine directe a ajuns la finele anului trecut la 59,126 miliarde de euro, din care 39,3 miliarde de euro participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) şi 19,86 miliarde de euro credit net primit de la investitorii străini (33,6%).

Din punct de vedere al orientării pe ramuri economice, investiţiie au vizat cu precădere, până la finalul anului 2012, industria prelucrătoare (31,3% din total). În cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (6,7% din total), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,9%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (3,7%) şi ciment, sticlă, ceramică (2,8%).

Pe lângă industrie, activităţile care au atras importante investiţii străine sunt intermedierile financiare şi asigurările (18,5% din total), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,2%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (4,8%).

Imobilizările corporale şi necorporale, cu un sold la finele anului 2012 în valoare de 27,412 miliarde de euro, reprezintă 46,4% din soldul total al investiţiilor, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe, se arată în comunicatul BNR.

Din punct de vedere teritorial, regiunea Bucureşti-Ilfov a atras 60,6% din investiţii, alte regiuni de dezvoltare beneficiare fiind Centru (7,8%), Vest (7,6%), Sud-Muntenia (7,2%) şi Sud-Est (5,5%).

Autorii studiului menţionează că localizarea teritorială a investiţiilor s-a realizat după sediul social al firmelor, ceea ce nu corespunde întotdeauna cu locul de desfăşurare a activităţii economice.

Primele patru ţări clasate după ponderea deţinută în soldul investiţiilor sunt Olanda (22,4%), Austria (18,5 %), Germania (11%) şi Franţa (8,9%), ierarhie neschimbată din anul 2009.

„Activitatea întreprinderilor investiţie străină directă, în ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra comerţului exterior al României, contribuţia acestora la exporturile de bunuri fiind de 70,3%, în timp ce la importuri de 62,6%”, menţionează sursa citată.

Investiţiile străine atrase de România au înregistrat un trend descrescător începând cu sfârşitul anului 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...