Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari

Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după prăbuşirea provocată de pandemie în 2020, şi au depăşit nivelurile anterioare crizei sanitare, a anunţat miercuri Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
AGERPRES - mie, 19 ian. 2022, 21:45
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari

Investiţiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199 % în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% şi, respectiv, de 19%.

„Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiţii în sectoare cheie din ţările mai puţin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar”, a subliniat, la prezentarea cifrelor, secretarul general al UNCTAD, costaricana Rebeca Grynspan.

Asia a fost regiunea care a atras cele mai multe investiţii străine (696 de miliarde de dolari, în creştere cu 18%), urmată de America (531 de miliarde, plus 105 %) şi Europa (305 miliarde de dolari, o puternică creştere de 1.450% explicată prin nivelul foarte redus al investiţiilor din anul anterior).

SUA au atras investiţii străine în valoare de 323 miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 114%, pe care UNCTAD o atribuie în principal fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere.

În Uniunea Europeană, avansul a fost mai modest, de 8% (165 de miliarde de dolari), în timp ce China a atras o sumă record de 179 de miliarde de dolari, cu o creştere interanuală de 20%.

De asemenea, s-au evidenţiat fluxurile de investiţii din Brazilia, care s-au dublat, până la 58 de miliarde de dolari, în timp ce în India acestea s-au redus cu 26%, după o cifră record de fuziuni şi achiziţii în 2020.

Pentru 2022, UNCTAD menţine perspectivele pozitive, deşi consideră improbabil să se repete „efectul de recul” din 2021.

Agenţia consideră că proiectele internaţionale de infrastructură vor fi un factor important pentru menţinerea tendinţei ascendente a investiţiilor, anul acesta.

Factori precum ritmul de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare sau problemele din lanţurile globale de aprovizionare, preţurile energiei sau inflaţia pot gener incertitudini, avertizează UNCTAD.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...