Investiţiile străine, o alternativă pentru dezvoltarea IMM-urilor româneşti – studiu

Situaţia financiară devine complicată pentru IMM-urile care nu aveau o poziţie financiară solidă anterior - startup-uri, firme cu capitaluri negative şi pierderi acumulate şi care lucrează cu marje mici şi finanţare externă - după mai bine de nouă luni de criză sanitară, se arată într-un comunicat al Elite Business Women, remis luni AGERPRES.
Economica.net - lun, 04 ian. 2021, 07:31
Investiţiile străine, o alternativă pentru dezvoltarea IMM-urilor româneşti - studiu

Potrivit studiului privind Raportarea Financiară la Antreprenori, realizat de Trusted Advisor în 2020, antreprenorii nu sunt familiari cu strategia financiară şi forţa acestui „instrument” corect şi agil implementat în business, care dă structură, control şi eliberează resurse de timp la antreprenor, prin delegare. Astfel, peste două treimi (67%) dintre respondenţi au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii şi sunt deficitari la acest capitol.

„În practică se observă că 80% dintre IMM-uri nu au o strategie financiară actualizată în contextul pandemiei, dinamică şi considerând scenarii multiple şi le lipseşte acel fond de rezervă pe care să se bazeze în lunile următoare. Continuarea acestor afaceri se decide în următoarele luni şi cash-flow-ul este o variabilă foarte puternică în această ecuaţie. Implementarea strategiei de business 2021 depinde pentru o parte din IMM-uri de granturile guvernamentale şi alte măsuri economice, fiscale. Predictibilitatea este un aspect de îmbunătăţit şi afectează mult potenţialul IMM-urilor de a genera contribuţie la PIB în aceste luni de început de an”, declară Ioana Arsenie, Strateg Financiar Trusted Advisor şi Ambasador Elite Business Club Bucureşti.

Aceasta susţine că IMM-urile sunt motorul economiei însă, în astfel de situaţii cum este criza Covid-19, acestea sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, lipsa unui capital financiar, structură de business, alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajaţii, sau externă – furnizori, clienţi.

Totodată, aproape 61% dintre companiile private mici şi mijlocii din România şi-au redus activitatea în 2020, conform lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România 2020”.

„IMM-urile conştiente de nevoia de capital financiar pentru dezvoltare au aplicat pentru fonduri guvernamentale, aproape 20.000 de companii au aplicat pentru finanţare pe Măsura Covid-19, din care doar 2.333 vor primi finanţare”, explică Bianca Tudor, fondator Elite Business Club International & Elite Business Women Investment Fund.

Potrivit sursei citate, România s-a alăturat celui mai mare forum din lume al pieţelor de investiţii – World Business Angels – şi va fi reprezentată la World Congress 2021 în perioada 15 – 21 februarie de Bianca Tudor, fondatorul Elite Business Women Club – reţeaua de peste 11.000 de femei-antreprenor din România, care primesc consultanţă în afaceri. Antreprenoarea româncă a fost numită Senator pentru România al Forumului World Business Angels.

Astfel, odată cu această nouă numire, România se va putea conecta mai mult cu piaţa globală a investitorilor, care va deschide oportunităţi extraordinare pentru oamenii de afaceri din ţara noastră. Astfel, investitorii locali „business angels” ai României, incubatoarele, acceleratoarele, fondurile de capital privat, fondurile de co-investiţii, parcurile tehnologice, proiectele corporatiste şi antreprenorii ambiţioşi vor avea mai multe oportunităţi de a se conecta cu liderii globali din acelaşi domeniu.

„Includerea României în World Business Angels oferă o gamă largă de oportunităţi pentru start-up-urile României: creşterea, dezvoltarea întreprinderilor şi deschiderea unor noi orizonturi pentru dezvoltarea economiei. Acest parteneriat s-a concretizat într-un moment critic pentru economia planetei, iar atunci când motorul economiei mondiale va fi repornit după criza generată de Covid-19, ţara noastră se va regăsi în pole position, deoarece observasem şi înainte de criză, la diversele conferinţe internaţionale de business la care am participat, că tot mai mulţi investitori străini erau dispuşi să parieze pe ideile de afaceri româneşti. Mai mult, în România, oportunităţile de finanţare sunt extrem de reduse, iar fondurile guvernamentale întârzie pe măsura Covid-19, dacă ne uităm la cel mai recent exemplu”, a mai spus Bianca Tudor, fondatorul Elite Business Women Club.

Congresul Mondial WBAF, organizat în luna februarie a fiecărui an, găzduieşte cel puţin 5 summit-uri şi numeroase alte evenimente, inclusiv Global Fundraising Stage şi ceremonia World Excellence Awards. WBAF are o serie de publicaţii, printre care WBAF Business School Journal, World Class Startup Magazine şi Angel Investor Review online.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...