1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

News

Investitorii au alocat 235 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de acţiuni şi obligaţiuni de pe pieţele emergente în 2017

Investitorii străini au injectat anul trecut 235 de miliarde de dolari pe pieţele emergente, ceea ce a permis ţărilor în curs de dezvoltare să-şi majoreze rezervele valutare cu peste 130 de miliarde de dolari, a anunţat, luni seara, Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters.

09 ian, 2018 | Agerpres

Cifra de 235 de miliarde de dolari reprezintă cele mai mari investiţii de portofoliu din ultimii trei ani şi o sumă cu aproape o treime mai mare decât cea de 152 de miliarde de dolari înregistrată în 2016, arată datele publicate de IIF.

Obligaţiunile emise de statele emergente au fost în mod clar favoritele investitorilor, atrăgând mai mult de 170 de miliarde de dolari din intrările totale de capital străin, faţă de 99 de miliarde de dolari în 2016. La nivel regional, Asia a fost favorită, atrăgând aproximativ o jumătate din cifra totală.

'2017 a fost primul an calendaristic de după 2012 fără o singură lună de ieşiri combinate de acţiuni şi datorii, în linie cu volatilitatea ultra-scăzută înregistrată pe întreg parcursul anului pe pieţele globale', se spune în raportul IIF.

Pieţele emergente au înregistrat anul trecut unele din cele mai bune performanţe din istorie, în condiţiile în care valoarea indicelui MSCI a crescut cu aproape o treime, iar randamentul obligaţiunilor emergente în moneda locală fost de aproape 15%.

IIF a mai estimat că băncile centrale din statele emergentă au acumulat rezerve valutare de peste 132 miliarde de dolari în 2017, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire semnificativă după pierderile de rezerve înregistrate în 2015 şi 2016. Graţie aprecierii cursului de schimb, rezervele au crescut cu 30 de miliarde până la 5.600 de miliarde de dolari numai în luna noiembrie 2017, aceasta fiind a 11-a lună consecutivă de creştere.

Deşi rezervele valutare sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în unele state acestea ar putea să fie inadecvate a avertizat IIF, menţionând în special Ucraina, Turcia, Ungaria şi Chile.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO